Beurzensector dagvaardt Belgische staat

Communication / News

Op vrijdag 3 juli 2020 werden federaal Minister De Crem en Eerste Minister Wilmès door Febelux, EasyFairs (Flanders Expo, Antwerp Expo, Nekkerhal, Namur Expo, …), Kortrijk Expo, The Fair Experts (Matexpo, …), Fisa Livecom (Batibouw, Cocoon, …) en BeMatrix gedagvaard. Hoofddoel van de dagvaarding betreft het laten schrappen van het woordje ‘zittend’ in het ministerieel besluit van 30 juni jl. betreffende de versoepeling van de coronamaatregelen. In dit ministerieel besluit laat de overheid opnieuw toe om vanaf 1 augustus aanvragen in te dienen om events te organiseren van meer dan 800 personen, maar slechts beperkt tot ‘zittende’ events. De facto worden beurzen (bewegende events) uitgesloten. Congressen, zittende concerten, maar ook shoppingcentra, markten en kermissen mogen opnieuw opstarten, maar beurzen niet. Voor beurzen is er niet eens een heropeningsdatum vastgelegd. "De onzekerheid is totaal," zeggen de eisers.

Zodoende riskeert de hele keten binnen deze impactvolle economische sector ten onder te gaan. Hallenuitbaters, organisatoren en toeleveranciers zitten sinds 11 maart zonder activiteit en dreigen nu tot het eind van het jaar of nog langer stil te vallen. “De sector stevent af op massaal banenverlies en faillissementen. Inmiddels is er in de omringende landen wel reeds een heropening of een heropeningsdatum, hetgeen zelfs als effect kan hebben dat sommige Belgische beurzen (definitief?) dreigen te verdwijnen naar het buitenland," zegt Ann Pelgrims, association manager van Febelux, de vakvereniging van beurzen en congressen.

De beurzensector had zich nochtans sinds het begin van de coronacrisis constructief opgesteld en had samen met de Events Alliantie gewerkt aan de ontwikkeling van de Covid Event Risk Model, dat sinds deze week ter beschikking gesteld werd door de overheid om gecontroleerd veilige events alweer toe te staan. Er was een goedgekeurd Exitprotocol Events dat erop wees dat ook beurzen hiervan zouden mogen gebruik maken, maar plots sloop het woordje ‘zittend’ in extremis in het ministerieel besluit.

Waar andere economische sectoren reeds heropend zijn (bijvoorbeeld de winkelcentra) of een ‘einder’ hebben (bijvoorbeeld concertzalen), heeft de beurssector nog altijd  geen enkel inzicht wanneer kan heropend worden. De heropeningsdatum van 1 september 2020 heeft het onverwacht niet gehaald binnen de Veiligheidsraad en – naar verluidt – vooral niet binnen de Belgische regering. Dirk Van Roy, CEO EasyFairs België: “Het gebrek aan ‘einder’ is dodelijk voor de beurssector, in het bijzonder omwille van de voorbereidingstijd die de organisatie van een vak- of publieksbeurs met zich meebrengt. Er is geen enkele zekerheid of de beurzen die nog in de loop van dit jaar of begin volgend jaar staan ingepland, kunnen doorgaan. Het spreekt voor zich dat geen standhouders kunnen gevonden worden voor een beurs waarvan het onzeker is of ze al dan niet kan doorgaan. Publiciteitskosten zijn in dergelijke omstandigheden nutteloos. Aldus dreigt de gehele beurssector te imploderen."