💊De geboorte van de ‘echte’ content marketing?

Communication / News

Welke impact heeft corona op de klanten van Custo-leden, de vakvereniging van contentmarketingbureaus? En wat zijn de gevolgen voor content marketing op korte én lange termijn? Custo hieldt een enquête bij zijn leden. Een blik op enkele resultaten.

Opvallend: uit de resultaten van het onderzoek dat Custo onder zijn leden hield (met 16 respondenten op 19 leden) blijkt de grote diversiteit aan antwoorden. Dat kan niet beter gesymboliseerd worden dan met het antwoord op de vraag of hun klanten meer of minder content verspreiden in vergelijking met voor de crisis. 6 leden zien meer content, 6 leden minder en volgens 4 is het aandeel gelijk gebleven. Heeft deze verschillende aanpak van bedrijven te maken met (het gebrek) aan contentmarketingmaturiteit?

Eenzelfde toon als de Custo-leden wordt gevraagd in hoeverre hun klanten rond het coronavirus hebben gecommuniceerd. Bij zowat de helft van de leden communiceren de klanten op regelmatige basis, bij de andere helft is er occasionele communicatie. Nu, het goede nieuws is dat zowat alle bedrijven over het virus en de impact ervan op hun werkzaamheden hebben bericht. Stilte was en is duidelijk geen optie.

“Wie het goed doet, versterkt en verdiept de relatie tussen merk en klant”

Dat brengt ons bij de raadgevingen die Custo-leden voor adverteerders hebben. Uiteraard is de crisiscommunicatie in de eerste dagen zeer belangrijk. “Je kan je klanten ook bijstaan in moeilijke tijden.” Daarnaast vinden de leden het belangrijk om vanuit je merk-dna te communiceren, om relevant te zijn. Nu meer dan ooit. Zoals een van de leden het samenvat: “Content marketing is gemaakt voor situaties zoals deze. Je kan advies geven en helpen. Wij adviseren onze klanten om te blijven communiceren. Dat niet doen is zeggen dat er iets mis is, dat je de dingen niet onder controle hebt.”

Op de korte termijn wordt misschien ook de basis voor een langetermijnrelatie gelegd. “Dit is het ideale moment om een trouw publiek te bouwen en te behouden”, klinkt het. “Als we het goed doen, versterkt en verdiept de relatie tussen merk en klant,” vult iemand anders aan.

Digital first

De reflexen die zowel bedrijven als consumenten nu aankweken als gevolg van het thuiswerk, zullen gewoontes worden. Daar lijkt iedereen het over eens. En dat heeft gevolgen voor de communicatie van bedrijven. Wanneer mensen meer op digitale kanalen aanwezig zijn, moeten merken er ook aanwezig zijn. Met relevante content die hun klanten helpt, inspireert, entertaint,… Of misschien biedt die verschuiving aan gebruikte kanalen net de mogelijkheid om terug te grijpen naar bepaalde kanalen die door andere bedrijven verlaten zijn. Om zo meer op te vallen.