Atlas Hiseas haalt Chinese influencer naar Luik

Innovation / News / Retail

Een Chinese influencer zal op 11 en 12 december op de luchthaven van Luik aanwezig zijn om bekende Belgische merken via live streaming te promoten bij haar Chinese followers. Het project wordt georganiseerd door het Sino-Belgische bedrijf Atlas Hiseas, in samenwerking met AWEX en het EU Cross-Border E-Commerce Forum. Zes toonaangevende Belgische merken zullen deelnemen aan dezeretailactie, waaronder Kipling, Neuhaus en Celestetic. Deze laatste zal ook voor het eerst de Chinese markt benaderen. De 280.000 followers van de influencer die zich aan het andere kant van de wereld bevinden zullen de verkoopsessies via live streaming kunnen volgen. Deze zullen plaatsvinden in een volledig ingerichte en gepersonaliseerde studio binnen het Forum zelf. 

Hoewel de e-commerce sector de laatste jaren wereldwijd een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt, begint de trend zich nu pas door te zetten in ons land. In tien jaar tijd is de groei van het aantal Belgische online shoppers bijna verdubbeld. Online shoppen is in China al lang een vanzelfsprekendheid en richt zich op veel meer sectoren dan de mode. Meer dan een trend, het is een levensstijl en consumptiepatroon die inmiddels door meer dan 581 miljoen digitale shoppers in China overgenomen zijn, dus ongeveer 72% van de internetgebruikers. Dit aantal zal naar verwachting stijgen tot 634 miljoen in 2020. Elke maand bereiken transacties hun doelstellingen dankzij succesvolle shoppingfestivals zoals ‘Double 11’ of ‘Double 12’, die vergelijkbaar zijn met ‘Black Friday’ of ‘Cyber Monday’. Deze Chinese evenementen worden vaak ontworpen door de online verkoopplatformen zelf om hun verkoop te stimuleren.

Voor Europese merken die zich willen uitbreiden op de Chinese markt is het noodzakelijk dat zij zich aan deze snelle consumptiestijl aanpassen, legt Haichen Wang, CEO van Atlas Hiseas, uit. Hoewel integratie via e-commerce de ideale oplossing lijkt te zijn, mag de complexiteit van de Chinese digitale markt, die een uniek ecosysteem in de wereld vertegenwoordigt, niet onderschat worden. Omdat consumenten zeer verschillende inkooppatronen hebben en de concurrentie tussen lokale en buitenlandse merken zeer hevig is, is een webshop op zich geen garantie voor omzetgroei. De oplossing voor het doorbreken van deze economische luchtbel is zich onderscheiden door het gebruik van optimale verkooptechnieken in China, zoals influencer marketing en de zeer gewaardeerde live streaming.”

Met 900 platforms en 10 miljoen actieve animators – ook wel bekend als key opinion leaders (KOL's) of ‘influencers’ – beschikt China over de grootste livestreamingmarkt ter wereld en brengt ze de e-commerce in een nieuw tijdperk. China, een land waarin handel en entertainment steeds meer samensmelten, is de wereldleider in het gebruik van een kanaal dat consumenten betrekt bij e-commerce platforms en hun loyaliteit opbouwt door de invloed van hun idolen. Live streaming maakt het mogelijk om in real time een video uit te zenden met behulp van een smartphone naar een gericht publiek. De fusie tussen sociale media en e-commerce vormt ‘sociale handel’: consumenten kunnen wat ze op hun scherm zien in real time kopen en kunnen ook van online shoppen een middel van sociale betrokkenheid maken. Atlas Hiseas wil de doeltreffendheid van deze oplossing aantonen en de ontwikkeling van Belgische en Europese merken op de Chinese markt stimuleren.