Etam draagt zorg voor het milieu

News / Retail / Sustainability

Het programma ‘We Care’, dat enkele maanden geleden werd gelanceerd, benadrukt de ambitie van Etam om te werken aan duurzame ontwikkeling. De innovatie voor duurzame mode is niet alleen mogelijk gemaakt door het creëren van eco-verantwoordelijke collecties, maar ook op basis van het achtergrondwerk dat nodig is om de hele levenscyclus van een product te bewaken. Door middel van een sterk sociaal engagement en collecties die geschikt zijn voor alle vrouwen.

Aansluitend op het ‘We Care’-programma heeft de Etam-groep besloten om zich aan te sluiten bij het Fashion Pact, een collectief van mode- en luxebedrijven. Dit collectief zet zich in voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die essentieel zijn om de klimaatverandering te bestrijden, het verlies aan biodiversiteit te beperken en de vervuiling van de oceanen tegen te gaan. Tegen 2025 wil het merk ervoor zorgen dat 80% van zijn collecties eco-verantwoordelijk zijn.

Inhoudelijk is het ‘We Care’-programma, binnen het merk Etam, gebaseerd op twee belangrijke pijlers: vrouwen en de planeet; een collectieve inspanning die de medewerkers nauw aan het hart ligt. Het aandeel van de ‘We Care’-producten is tussen de seizoenen herfst-winter 2019 en zomer 2020 aanzienlijk toegenomen, van 4% tot 16% op het totaal van de collecties. Het is geen toeval dat dit kantwerk Chérie Chérie wordt genoemd. Deze evolutie markeert de inzet en de bereidheid van het team om de grenzen verder te verleggen zonder afbreuk te doen aan het eindproduct, met behoud van kwaliteit en stijl. Chérie Chérie zal beschikbaar zijn op 18% van de collectie voor de zomer van 2020.

Het kantwerk is geweven en gerecycleerde polyamide garen, met het GRS-certificaat (Global Recycle Standard), een onafhankelijke internationale standaard afkomstig van productieresten en visnetten. Wat is de impact op de waardeketen? Enerzijds zorgt de keuze voor dit milieuverantwoorde product voor een vermindering van de hoeveelheid afval dat op stortplaatsen en in de oceaan terechtkomt. Daarnaast is het niet meer noodzakelijk om de niet-hernieuwbare, uit olie afkomstige, fossiele grondstoffen te benutten. Bovendien vermindert het de CO2-uitstoot en het energieverbruik. Het productieproces wordt ook vereenvoudigd omdat de grondstof al gepolymiseerd is.

In het tweede deel van het ‘We Care’-programma staat de sociale betrokkenheid van Etam ten opzichte van vrouwen centraal. Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag herhaalt het merk zijn onverbiddelijke belofte aan vrouwen en zegt het luid en duidelijk dat 8 maart niet zal worden gevierd, de rechten en de vrijheid van de vrouw moeten 365 dagen per jaar worden gerespecteerd.

Etam heeft haar solidariteitsacties die in de loop van 2019 zijn uitgevoerd, met verenigingen die zich inzetten voor de ondersteuning van vrouwen, duidelijk gecommuniceerd. Dankzij de (Franse) Nationale Federatie voor vrouwelijke solidariteit, Gynaecologie Zonder Grenzen en Iedereen Naar School hebben meer dan 30.000 vrouwen deelgenomen aan de solidariteitsacties van het merk en zijn klanten.

Naast de solidariteitspartnerschappen die volgend voorjaar vernieuwd worden, lanceert Etam het YES-label. In een unieke beweging op het gebied van productontwikkeling wordt de eerste collectie van post-mastectomie beha’s gepresenteerd. Vrouwelijke, technische en moderne sets in een lijn die het mogelijk maakt dat alle vrouwen de lingerie kunnen dragen waar ze van houden.