Fons Van Dyck: “Het is weer tijd voor de power brands” 

Communication / News

Fons Van Dyck, geboortejaar 1959, neemt afscheid van BBDO. Dat kan uiteraard niet zonder een afscheidsfeestje bij BBDO (op 20 februari was dat) en zonder een afscheidsinterview in PUB Magazine… 

Afscheid? What’s in a name! Fons Van Dyck stopt na 24 jaar bij BBDO Belgium, maar helemaal uit ons gezichtsveld verdwijnen zal hij niet. Hij blijft verbonden aan de VUB, waar hij merkenstrategie doceert, behoudt zijn onvolprezen wekelijkse blog ‘De Kijk van Van Dyck’ en zal ongetwijfeld doorgaan met het houden van lezingen en met het geven van advies aan merken. 

Hoe blikt hij bij zijn afscheid van BBDO terug op zijn carrière als merkenstrateeg? “De geschiedenis is mijn richting uitgekomen,” lacht hij. “Ik werkte altijd al op het kruispunt tussen economie en maatschappij. De context werd belangrijker dan ooit. De mens is méér dan een consument en het gaat dus al lang niet louter om marktaandelen. 50% van de keuzes die we maken wordt bepaald door de context waarin we ons bevinden.” 

Die context schreeuwt op dit moment ‘angst’ en ‘onzekerheid’. Hoe moeten merken daarmee omgaan? 

Fons Van Dyck: “De nillies waren de Obamajaren, nu zijn het de Trumpjaren. Net als – of nog meer dan – in de Reagan/Thatcher-jaren in de vorige eeuw is er een gepolariseerde onderstroom. Slimme merken capteren wat er leeft en proberen dat naar hun hand te zetten. De jaren 80 en 90 waren de jaren van de supermerken– denk aan ‘Just Do It’ van Nike. Onder Obama en ook Merkel was er veel meer voluntarisme en verbondenheid. Het waren de jaren van ‘Find your greatness’ (alweer Nike), van ‘Yes we can’, van ‘Wir schaffen das’. En ook van ‘Man bijt hond’ en user generated content. Kijk naar Mentos en Coca-Cola: de consument ging aan de haal met die merken. Colruyt zag zich verplicht om Cara als merk te behouden… en nu is het weer aan de power brands, die zowel economisch als ook politieke macht hebben – kijk naar Big Tech. Deze periode resoneert het einde van de negentiende eeuw, met de rubber- en oliebaronnen. Dat maakt het voor de markt erg moeilijk. Dus geldt nog steeds: je moet je als merk aanpassen, maar je moet altijd jezelf blijven. Bud Light deed dat eerste toen het een actie opzette met Dylan Mulvaney, maar vergat dat tweede aspect en dat viel slecht bij de grootste doelgroep.” 

(...)

Lees het volledige interview in de nieuwste PUB Magazine