Media barsten uit hun voegen

Media / News

We worden overspoeld met reclame. Via televisie, radio, print, out of home, sociale media… Consumenten op een originele manier benaderen wordt dus moeilijker. Media en adverteerders moeten daarom meer dan ooit creatief uit de hoek komen, en dat kan aan de hand van deformatage.

Overmatige blootstelling tot reclame leidt tot wantrouwen of zelfs afwijzing ervan. Deformatage is in kan in dat geval gebruikt worden om de aandacht van de consument te trekken, met een ervaring die minder commercieel is en vooral boeiender is dan een traditionele reclame-aanpak.

Al sinds er media zijn

In 1988 verscheen er een advertentie in het Nederlands op RTL (VTM bestond toen nog niet). Ook dat was toen al wat men nu deformatage noemt. Een Nederlandstalige boodschap op een Franstalige zender? Het was destijds opvallend en revolutionair. Ann Hoérée, directrice van CommPass – een vakvereniging voor mensen uit de mediasector – herinnert ons eraan dat deformatage al sinds het ontstaan van media bestaat, maar vandaag nog volop in ontwikkeling is. Zo komen sommige traditionele formaten of formules af en toe nog eens naar boven, “net zoals een modetrend: alles komt terug, maar dan verfijnder. We zijn constant op zoek naar alternatieve en creatievere manieren om een ​​merk onder de aandacht te brengen en voor impact te zorgen. Zodat het langer onder de aandacht blijft en de merkervaring beter is.”

De kracht van deformatage? “Het is uniek, verrassend en onverwacht.” Ann Hoérée herinnert zich bijvoorbeeld een tijdschrift dat in de koelkast moest, een C&A pop-up store in Brussel maar dan in containers, waarin de nieuwe collectie kon worden gepast en gekocht, en korte maar fascinerende McDonald’s video’s van één minuut… Voorbeelden zijn er genoeg. “Sommigen lijken nu misschien banaal en gedateerd, maar toen waren ze echt verrassend en daardoor ook indrukwekkend.”

[...] Lees het volledige artikel hier