Mobile commerce in de lift

In het derde kwartaal van 2016 haalde de smartphone de tablet in als derde populairste toestel om online te winkelen, zo meldt GfK: 16 procent van de Belgen kocht een product of service aan via zijn smartphone. Hoewel laptops en desktops nog veruit de belangrijkste spelers zijn voor e-commerce, duidt deze evolutie toch op een belangrijke, mobiele trend.
Naast het effectief aankopen van producten en services vervult de smartphone volgens onderzoek van GfK vooral een belangrijke, ondersteunende rol tijdens het winkelen: consumenten vinden meer en meer hun weg naar de smartphone om online informatie op te zoeken over producten en om prijzen te vergelijken, zowel thuis als in de winkel: 4 op 10 Belgen geeft aan wel eens een product te kopen in een traditionele winkel, nadat ze het eerst op hun smartphone gekeken hadden. 1 op 7 consumenten geeft zelfs aan dat hun smartphone hun belangrijkste hulpmiddel bij het shoppen geworden is.
Bert Hendrickx, verantwoordelijk voor digital onderzoek bij GfK: “Traditionele winkels dienen zich niet per sé bedreigd te voelen door de opkomst van e-commerce en m-commerce. In tegendeel, deze evolutie biedt hen heel wat mogelijkheden. 1 op 10 consumenten geeft immers aan dat ze het leuk vinden om via hun smartphone benaderd te worden door winkeliers tijdens het winkelen. Bij de jongere generatie, ‘Generation Z’ (15 tot 21 jarigen), stijgt dit tot 1 op 5.”
Een andere rol die de smartphone kan vervullen tijdens het winkelen is deze van betaalmiddel. In het algemeen begint de Belg hier open voor te staan, al wordt het nog vaak als een ‘gimmick’ aanzien: 6 op 10 Belgen vindt dat de technologie om mobiel te betalen nog verder ontwikkeld moet worden alvorens men het vaker zal gebruiken. De grootste drempel om te betalen met een mobiel toestel is privacy: 1 op 2 consumenten geeft aan bezorgd te zijn over het vrijgeven van persoonlijke informatie.
In vergelijking met vorige jaren zien we wel dat mobiel betalen breder ingeburgerd raakt. Zo betaalde 1 op 7 Belgen in 2016 een bedrag aan een vriend of kennis via zijn smartphone, terwijl 80% van de Belgen ten minste één methode van mobiel betalen kent. Ten slotte geeft 42 procent van de Belgen aan sneller geneigd te zijn mobiel te betalen bij een kleiner bedrag. Bert Hendrickx vult nog aan: “We merken dat meer Belgen vaker aankopen doen via hun smartphone, terwijl dit tot op heden toch eerder beperkt was. We verwachten dat de rol van mobile ook in het komende jaar zal toenemen. Een belangrijke reden hiervoor is het toenemende vertrouwen ten opzichte van de smartphone als winkel- en betaalmiddel: hoewel 1 op 2 Belgen betalen via een smartphone nog steeds als “niet veilig” bestempelt, merken we hier toch een vooruitgang.”
8,2 miljoen Belgen deden ten minste één online aankoop en spendeerden zo 6,66 miljard euro online van januari tot en met september 2016. Dit is een toename van 10 procent in vergelijking met dezelfde periode van het jaar voordien.
Dit online winkelen gebeurt steeds vaker met de smartphone: in het derde kwartaal van 2016 deed 16 procent van de Belgen minstens één aankoop via de smartphone. In dezelfde periode in 2015 was dit slechts 12 procent. Hiermee is de smartphone voor het eerst populairder dan de tablet (stabiel op 14%) om online aankopen te realiseren.
Ongeveer 4 procent van het online gespendeerde budget werd uitgegeven via smartphones. Indien deze trend zich voortzet kan de mobiele e- commerce een omzet verwachten van 350 miljoen euro voor het hele jaar 2016. Inge Zeeuws, Research Director bij GfK: “We verwachten dat dit cijfer uiteindelijk hoger zal liggen, door enkele specifieke trends uit het vierde kwartaal (zoals Black Friday) en de eindejaarsaankopen uiteraard, die ook meer en meer online gebeuren. Deze cijfers zullen we begin maart 2017 officieel kunnen publiceren in samenwerking met BeCommerce.”
Noot: deze resultaten kunnen we afleiden uit cijfers van de BeCommerce Market Monitor (een onderzoek dat uitgevoerd wordt door GfK voor BeCommerce, met de steun van PostNL, Google en Worldline), GfK FutureBuy (jaarlijks trend-rapport van GfK rond het evoluerende winkelgedrag van consumenten in verschillende landen en sectoren) en een ad hoc bevraging bij meer dan 4000 consumenten (resultaten zijn representatief voor de Belgische online bevolking, 18 tot 65 jaar) via het online access panel van GfK Belgium.
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]