Mooimakers en Valorlub winnen tweede editie Sounds of Change

4schools / Awards / News

Sounds of Change, de nieuwe prijs voor audioreclame van VarRMBBubka en PUB met focus op duurzaamheid en creativiteit in audio advertising, bekroont opnieuw twee radiospots.

Ter herinnering: de juryleden zijn: Fred Dorsimont (Behaven), An Rietjens (Serviceplan), Wim Vermeulen (Bubka), Lionel Lammens (ex-MIVB), Marine Dehossay en Evy Vanruyskensvelde (PUB)

De jury, beoordeelde intussen een tweede reeks van radiospots, uitgezonden tussen maart en april 2024, en toetste deze nauwkeurig af aan zes volgende criteria: honesty, commitment, urgency, clarity, shared value en creativity. Elke campagne werd onderzocht op haar potentieel om luisteraars aan te zetten tot positieve gedragsverandering. Voor deze tweede ronde trokken twee initiatieven in het bijzonder de aandacht van de jury vanwege hun creativiteit, impact en vermogen om het publiek te mobiliseren voor concrete actie ten gunste van duurzaamheid.

“We zagen heel veel diversiteit in benadering, maar wat echt het verschil maakte bij deze spots is hoe hun boodschappen resoneren bij hun doelgroep,” zegt An Rietjes. “Bij radio wil ik enkel en alleen te horen krijgen wat ik moet doen. Een spot moet creatief zijn, maar vooral ook pragmatisch. Er mag niet alleen maar een verhaal verteld worden, anders mist het zijn impact.”

Na de winnaars van de eerste ronde, Eneco en Gaïa, zijn de winnaars deze keer...

OVAM-Mooimakers (noorden)

De campagne van OVAM-Mooimakers schittert door haar oproep tot sociale verantwoordelijkheid, waarbij luisteraars worden aangemoedigd om tastbare actie te ondernemen om de natuur schoon te houden. De jury vond het initiatief aanslaan omwille van zijn duidelijkheid en inzet voor gedeelde “OVAM-Mooimakers is erin geslaagd om de urgentie van een schoon milieu even boeiend als noodzakelijk te maken,” zegt Lionel Lammens.

Scoort goed op: honesty, commitment, clarity.
Oordeel: de jury waardeert deze campagne omwille van zijn positieve tone of voice en zijn duurzame inzet.

Valorlub (ZUIDEN)

Aan Franstalige zijde springt Valorlub er bovenuit omwille van zijn innovatieve aanpak en heldere boodschap over reyclage, die zowel creatief als effectief is. Fred Dorsimont zegt: “Valorlub slaagde erin om van een complex onderwerp een boeiend verhaal te maken en recyclage zowel toegankelijk als urgent te maken.”

Scoort goed op: commitment, clarity.
Oordeel: de jury waardeert deze campagne omwille van zijn creativiteit, effectiviteit en duidelijke oproep tot actie.  

Impact en resonantie

De juryleden benadrukken dat het, om de impact van een boodschap te maximaliseren, essentieel is om ze aan te passen aan de culturele eigenschappen van je doelgroep. Dit maakt campagnes niet alleen relevanter, het zorgt ook voor een beter begrip van milieuboodschappen. “Je moet de cultuur veranderen om de consumptie te veranderen,” zei Rietjens tijdens het debat.

De jury geeft ook graag de volgende positieve feedback mee: “Campagnes over duurzaamheid werken het best als ze een duidelijke boodschap hebben, zodat de luisteraar weet wat er van hen verwacht wordt.”

Meer info over de selectieprocedure en hoe de jury tot dit resultaat komt, leest u hier.

Carole Michels, communications project manager bij Mooimakers, is tevreden met deze erkenning: “Onze Mooimakers lenteschoonmaak is een jaarlijks terugkerend initiatief waarbij we oproepen om je buurt zwerfvuilvrij te maken. Omwille van het terugkerend karakter is het best wel een uitdaging om telkens verrassend uit de hoek te komen. Naast de waardering van het initiatief zelf is de erkenning van het creatief werk daarom een extra opsteker.”

Ook Frank Vanderpooten, directeur van Valorlub, reageert opgetogen: We zijn erg blij met de erkenning van onze bewustwordingscampagne, die zich specifiek richt tot de doelgroepen transport, garages en landbouw. Op een ludieke manier spreken we hen aan en promoten we de premies die Valorlub toekent. Hoewel we jaar na jaar onze inzameldoelstellingen halen, stellen we vast dat niet iedereen correct omgaat met gebruikte olie, en dat terwijl het een heel gevaarlijke afvalstof is. We moeten daarom blijven sensibiliseren om het milieu te beschermen.”

Ter info: de voorselectie van deze spots gebeurt door Var en RMB, basis van de 17 SDGs (Sustainable Development Goals). In juli worden er opnieuw twee spots bekroond. Stay tuned...