Nieuwsbarometer 2025: vier op de tien jongeren twijfelen aan betrouwbaar nieuws op sociale media

4schools / Media / News / Research

De Arteveldehogeschool lanceert de derde editie van de Nieuwsbarometer: een tweejaarlijks onderzoek naar het nieuwsgebruik van jongeren. Gebaseerd op zo’n 3500 survey-antwoorden en 28 klasbezoeken, biedt de studie een zeer rijk en actueel beeld van het nieuwslandschap voor jongeren. Wat vertelt het rapport van 2025 ons? Maar liefst 38 procent van de Vlaamse jongeren stelt de betrouwbaarheid van nieuws op sociale media in vraag. Hun kritische houding tegenover desinformatie kent zo een keerzijde: waar 86 procent nepnieuws nog uitstekend herkent, trekken ze ook legitieme journalistieke berichtgeving in twijfel. Op TikTok is dat wantrouwen het grootst, waarbij één op de vijf het heel moeilijk vindt om vals van echt te onderscheiden. 

Hyperkritische generatie

Jongeren zijn zich steeds meer bewust van mogelijke manipulaties op sociale media. 86 procent van de 12- tot 26-jarigen in ons land doorziet onbetrouwbare informatie tijdens een nepnieuwstest. 

“We toonden verschillende bijdragen op sociale media van journalisten en artsen tot influencers en oplichters. Daarbij moesten jongeren aangeven in welke mate ze die posts vertrouwen. Velen vermoeden misbruik van nieuwslogo's of deepfakes door artificiële intelligentie. Deze waakzaamheid maakt hen hyperkritisch: zelfs wanneer traditionele media of andere betrouwbare bronnen nieuws delen op hun officiële kanalen, wordt dat gewantrouwd,” zegt Jan Boesman, onderzoeker communicatie, media en design aan Arteveldehogeschool. 

Toch blijft het vertrouwen in nieuwsmerken groot, ondanks de kritische ingesteldheid op sociale media. “70 procent vertrouwt het nieuws dat ze zelf volgen, waarmee we opnieuw het niveau van 2022 evenaren. Sommige nieuwsmerken scoren zelfs ruim boven de 80 procent,” gaat Boesman verder.  

Sociale media blijven dominante nieuwsbron

Ondanks de twijfels blijven sociale media de belangrijkste nieuwsbron voor jongeren: 84 procent komt er wekelijks nieuws tegen, vooral op Instagram (65 procent) en TikTok (44 procent). TikTok zet zich nu ook door als belangrijk nieuwskanaal bij adolescenten en jongvolwassenen, maar kent nauwelijks nog groei bij tieners. 

Voor een op de tien jongeren zijn sociale media het enige kanaal waardoor ze in aanraking komen met nieuws. De meeste jongeren informeren zich daarnaast via televisie of streaming (64 procent) en radio (51 procent). Ook vinden jongeren opnieuw de weg naar nieuwsapps en -sites (43 procent). 

Actief nieuwsgedrag

Naast het nieuws dat vluchtig passeert op sociale media, is 55 procent actief met nieuws bezig door het wekelijks bewust te checken, specifiek nieuws op te zoeken en geconcentreerd aandacht te geven aan een langer nieuwsverhaal. 

"Jongeren gebruiken doorgaans Instagram en TikTok om zich te amuseren, niet om zich te informeren. Ze verwachten niet dat nieuws entertaint of inspireert, maar dat het hen vooral wijzer maakt en verschillende perspectieven biedt op de actualiteit," sluit Boesman af.

Download het volledige rapport hier