Oekraïne, Wordle en Queen Elizabeth houden Google in de ban

Media / News

Aan het einde van het jaar maakt Google traditiegetrouw de balans op van de meest trending zoekopdrachten in België van het voorbije jaar. Dat zijn de zoekopdrachten met de grootste stijging in vergelijking met 2021. In 2022 gingen Belgen vooral op zoek naar het waarom van de oorlog in Oekraïne, maar ook naar het woordraadspel Wordle en waarom cornflakes uitgevonden zijn.

Covid-19 verdween dit jaar stilaan naar de achtergrond en de oorlog in Oekraïne ging de zoekresultaten beheersen. ‘Oekraïne’ was de meest trending zoekopdracht van 2022, gevolgd door het online gezondheidsportaal Mijn Gezondheid, VRT Max, de iPhone 14 en de klimaatverandering. 

Ook de waarom-vragen die aan Google gesteld werden in 2022 gingen opvallend vaak over de oorlog in Oekraïne. ‘Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?’ is de meest trending waarom-zoekopdracht van 2022. Maar Belgen richtten zich zoals altijd ook met een aantal verrassende vragen tot Google, zoals ‘Waarom zijn cornflakes uitgevonden?’ (spoiler: John Harvey Kellogg ontwikkelde ze als middel tegen masturbatie) en ‘Waarom zijn bananen krom?’. De meest trending wat- en hoe werkt-vragen tonen dan weer een interesse in ‘klimaatvriendelijke’ alternatieven zoals een warmtepomp en een wadi, een bekken dat water kan vasthouden maar ook infiltreren en zo helpt bij droogte of wateroverlast.

“Waar Belgen in 2020 nog massaal op zoek gingen naar verschillende manieren om mondmaskers te maken, informatie over online meeting applicaties en recepten om thuis te maken, is er dit jaar meer gezocht naar dingen die opnieuw kunnen. Denk maar aan cinemabezoeken of festivals. Na twee COVID-jaren scoren in 2022 muziekfestivals/optredens opvallend sterk in de zoekopdrachten. Daarbij kaapt Tomorrowland 2022 de eerste plaats weg, gevolgd door Werchter Boutique en Pukkelpop. Opvallend is ook dat TicketSwap, de website waarop je onder meer concert- en festivaltickets kunt kopen en verkopen, trending was dit jaar. Het toont duidelijk een revival na de pandemie,” zegt Michiel Sallaets, communicatieverantwoordelijke van Google.

Ook binnenshuis zochten Belgen entertainment op. In de categorie van de meest trending series, tv-shows en films staat de Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer op de eerste plaats. De sciencefiction-horrorserie van Netflix ‘Stranger Things’ veroverde een tweede plaats, gevolgd door de recent verschenen Vlaamse film ‘Zillion’ die reeds bijna een half miljoen Belgen naar de cinemazalen lokte. Twee non-scripted reeksen haalden de top 10, namelijk ‘Big Brother 2022’ en ‘The Masked Singer’. ‘Twee Zomers’, de fictiereeks van Belgische makelij, duikt op op de achtste plaats. 

Op het vlak van games blijkt het woordraadspel ‘Wordle’ de meest trending zoekopdracht. ‘Lost Ark’, de Zuid-Koreaans online game, en ouwe getrouwe ‘FIFA 23’ sluiten de top 3 af. De top 10 wordt aangevuld met verschillende vervolgen van videogames en populaire franchises, zoals Elden Ring, God of War Ragnarök, Overwatch 2, en Dying Light 2.

2022 is ook in België het jaar waarin het proces Depp vs. Heard op de voet gevolgd werd. De Amerikaanse acteur Johnny Depp en actrice Amber Heard staan respectievelijk op 1 en 2 in de top 3 van meest trending internationale persoonlijkheden, gevolgd door de Ierse zanger Johnny Logan. Hij maakte een opvallende tv-verschijning in het populaire (en trending) ‘The Masked Singer’ op VTM. Bovendien vinden we op de derde plaats in de lijst met meest trending nationale persoonlijkheden nog een kandidaat van The Masked Singer terug: Mathias Vergels. Maar de meest trending nationale persoonlijkheid is in 2022 zangeres en actrice Camille Dhont. Op de tweede plaats staat Frank Verstraeten, de oprichter van de voormalige Zillion-discotheek.

Het voorbije jaar moesten de Belgen ook afscheid nemen van een aantal bekende namen, wat zich reflecteert in de meest trending zoekopdrachten. Niet Queen Elizabeth II, maar Gaspard Ulliel, de Franse acteur die omkwam in een ski-ongeval, voert de lijst aan. Queen Elizabeth II volgt na hem. Op nationaal niveau bleken Belgen erg begaan met het afscheid van Natacha De Crombrugghe, op de achtste plaats.

ALGEMEEN
Top 10 meest trending zoektermen
1 - Oekraïne Rusland oorlog
2 - Mijn Gezondheid
3 - VRT Max
4 - iPhone 14
5 - Klimaatverandering
6 - Kinepolis
7 - TicketSwap
8 - Symptomen Omikron
9 - Qatar
10 - Quarantaine regels

OP HET SCHERM
Top 10 meest trending series, tv-shows en films
1 - Dahmer
2 - Stranger Things
3 - Zillion
4 - Big Brother 2022
5 - Euphoria
6 - The Masked Singer
7 - House of the Dragon
8 - Twee Zomers
9 - The Watcher
10 - Encanto

PERSOONLIJKHEDEN
Top 10 internationale persoonlijkheden 
1 - Johnny Depp
2 - Amber Heard
3 - Johnny Logan
4 - Vladimir Poetin
5 - Will Smith
6 - Novak Djokovic
7 - Mika
8 - Rafael Nadal
9 - Marine Le Pen
10 - Linda de Mol

Top 10 Belgische persoonlijkheden
1 - Camille Dhont
2 - Frank Verstraeten
3 - Mathias Vergels
4 - Stromae
5 - Bart Cannaerts
6 - Jan Van Hecke
7 - Jasper Steverlinck
8 - Average Rob
9 - Brigitta Callens
10 - Jan Paternoster

Top 10 persoonlijkheden die in 2022 overleden 
1 - Gaspard Ulliel
2 - Queen Elizabeth
3 - (kleuter) Rayan
4 - Anne Heche
5 - Jean-Pierre Pernaut
6 - Olivia Newton-John
7 - Daniel Lévi
8 - Natacha de Crombrugghe
9 - Taylor Hawkins
10 - Aaron Carter

MUZIEK
Top 10 muziekfestival/optredens 
1 - Tomorrowland 2022
2 - Werchter Boutique
3 - Pukkelpop 2022
4 - Gentse Feesten
5 - Rock Werchter 2022
6 - Graspop 2022
7 - Lokerse Feesten
8 - Coldplay
9 - Rammstein
10 - Werchter Classic

GAMES
Top 10 gaming 
1 - Wordle
2 - Lost Ark
3 - FIFA 23
4 - Subway Surfers
5 - Uncharted
6 - Elden Ring
7 - God of War Ragnarök
8 - Overwatch 2
9 - Tower of Fantasy
10 - Dying Light 2

WAAROM?
Top 10 waarom-vragen
1 - Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?
2 - Waarom is cornflakes uitgevonden?
3 - Waarom zijn bananen krom?
4 - Waarom stijgen de energieprijzen?
5 - Waarom pannenkoeken op Lichtmis?
6 - Waarom draagt Meunier een masker?
7 - Needle spiking waarom?
8 - Waarom werd de NAVO opgericht?
9 - Waarom geen boosterprik?
10 - Waarom bijt mijn kat mij?

HOE WERKT?
Top 10 hoe werkt-vragen
1 - Hoe werkt een warmtepomp?
2 - Hoe werkt Vinted?
3 - Hoe werkt een PCR-test?
4 - Hoe werkt Tinder?
5 - Hoe werkt de pil?
6 - Hoe werkt een ultrasoon reiniger?
7 - Hoe werkt Euromillions?
8 - Hoe werkt Instagram?
9 - Hoe werkt een kerncentrale?
10 - Hoe werkt PayPal?

WAT IS?
Top 10 wat is-vragen
1 - Wat is een wadi?
2 - Wat is het n-woord?
3 - Wat is salmonella?
4 - Wat is Pinksteren?
5 - Wat is needle spiking?
6 - Wat is mefi?
7 - Wat is de NAVO?
8 - Wat is buitenspel?
9 - Wat is een monarchie?
10 - Wat is een hoogrisicocontact?