The Fat Lady bundelt tien redenen waarom uw content niet werkt

Marketing / News

Goede content maken kost geld, maar brengt ook geld op. Veel geld, als je het juist aanpakt. Het omgekeerde geldt ook: ondermaatse of doorsnee content doet niets voor je merk en in het slechtste geval zorgt het zelfs voor een negatieve perceptie. Het is bovendien zonde van de moeite en het budget. Waarom je content niet opgepikt wordt, beklijft of converteert? Koen Denolf, hoofdstrateeg bij The Fat Lady, heeft de meest voorkomende redenen opgelijst, aangevuld met concrete cases.

1. JE PRAAT TE VEEL OVER JEZELF

Veel merken hebben moeite met de notie dat het in contentmarketing in de eerste plaats over de klant gaat en dan pas over hen. Verwar content marketing niet met reclame, waar je schaamteloos je merk kan ophemelen. Met content marketing breng je ‘inhoud’ die je publiek helpt of inspireert. Het gaat niet over jou, maar over zaken die je publiek interesseren.

Dat customer centered denken blijkt voor veel marketeers een grote uitdaging, omdat ze het makkelijker vinden om te spreken over USP’s en features van hun nieuwste auto of wasmachine.Probeer niet te verkopen in je content, toch niet rechttoe rechtaan. Content marketing is geen quick win. Een verkapt verkoopspraatje ondermijnt wat je wil vertellen en zorgt alleen maar voor irritatie. Merken die vooral over zichzelf spreken, boezemen geen vertrouwen in. En dan haakt hun publiek gewoon af.

Hoe het wel moet? Case: Kidslife

“Kidslife heeft het niet over zichzelf, maar brengt content waar hun doelgroep op zit te wachten. Sinds
2019 bepalen ouders die een kindje krijgen zelf wie hun Groeipakket of Kinderbijslag uitbetaalt. Eén van de erkende kinderbijslagfondsen is KidsLife. Zij maken content onder de propositie ‘Wij zorgen ervoor dat je niks mist’. De sweet spot slaat niet alleen op hun product: kinderbijslag. Maar ook op toeslagen, kortingen, premies, tegemoetkomingen van partners en overheden. Betaalbaar geluk, voor ouders en hun kinderen. KidsLife positioneert zich als (financiële) partner bij de ontwikkeling van je kind,” vertelt Pauline Lannoo, junior strategist bij Kidslife.

2. JE HEBT NIETS TE VERTELLEN

Waar moeten we het dan wel over hebben? Wat is relevant voor mijn publiek? Veel van de content die marketeers brengen, draagt niets bij. Het contentplan dicteert dat er een wekelijkse nieuwsbrief is of dat er elke dag moet gepost worden op social media, maar is dat nodig? Wordt er wel iets van waarde gebracht?

Wat heeft mijn publiek nodig? Zijn ze hier wel naar op zoek? Worden ze hierdoor geïnspireerd? Stel dat je er morgen mee stopt, zal dan iemand je missen? Zo niet: back to the drawing boards.

Hoe het wel moet? Case: Takeda/Wij hebben Chrohn

“De coronacrisis en bijhorende lockdown zorgden voor heel wat angst en stress. Ook bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, omdat het voor hen niet duidelijk was of ze tot de risico- groep behoorden. En stress kan een trigger zijn voor opstoten. Daarom deelden we op de patiënten platformen die we voor Takeda hebben gecreëerd, relevante content om deze patiënten een hart onder de riem te steken. Content waar zij in die periode nood aan hadden,” aldus content manager Kaat De Man.

Meer weten en lezen? De volledige gids is beschikbaar op de website van The Fat Lady.