“We dansen een tango, maar we hebben elkaar nodig”: Belgian Communication Summit 2019

Communication / Media / News

{Provided by MediaSpecs}

De internetgiganten aan banden leggen, het was een veelgehoorde mening tijdens het Belgian Communication Summit van 26 november. Voorzitter Kris Poté (Capgemini) en ondervoorzitter Eveline De Ridder (Whyte) van organisator openden de avond, gemodereerd door Suyin Aerts. De grote vraag: wat mogen we verwachten van ons medialandschap in de komende jaren, met name wat betreft de rol van Big Tech en het statuut van journalisten in tijden van sociale media?

Sociale media: ultieme tool om dictators te verdrijven?

It’s time to break up social media”. Die straffe uitspraak was de headline van Chris Hughes’ opiniestuk in The New York Times*, met interesse geciteerd door eerste spreker Peter Vandermeersch (uitgever Independent News & Media, voormalig hoofdredacteur NRC en De Standaard). Verbazingwekkend is dat sentiment als je erbij stilstaat, want, zo beschrijft hij, “niet zo lang geleden waren we daar met z’n allen heel tevreden over. Internet en sociale media zouden ons allen toelaten om nieuws te verspreiden”. Het ideale middel voor een democratie en “de ultieme tool om dictators te verdrijven. Elk van ons zou de information age controleren”.

Hoe anders is dit in 2019.” Volgens het geciteerde Times-artikel is Facebook: (1) te groot, (2) anticompetitief, (3) verslavend en, als finale mokerslag, (4) gevaarlijk voor de democratie. “De New York Times had gelijk”, besluit Peter Vandermeersch. Via algoritmen en de resulterende nieuwsaanbevelingen houden sociale media ons in een kunstmatige wereld: “Omdat ze leren van ons gedrag zitten we in een news bubble”. Wat valt daaraan te doen? “In deze nieuwe wereld is er immense behoefte aan regulering. Maar het is een gevaarlijke discussie”, zegt Peter Vandermeersch, want “regulering kan gevolgen hebben voor de persvrijheid”.

Lees hier het volledige verslag.