Welke bescherming tegen oplichting online verkoopsites?

News / Research

online shoppingBeCommerce, de Belgische vereniging van webwinkels en digital commerce spelers, herinnert – na de publicatie van het jaarlijks rapport van de Economische Inspectie – dat het belangrijk is te controleren of een webshop houder is van het BeCommerce label voordat men aankopen doet. Het label is de garantie van de bescherming van de consument, zo benadrukt BeCommerce. In geval van niet-naleving van het reglement door de houder van het label kan de consument een klacht indienen bij BeCommerce. Zo ontving de vereniging 368 klachten van januari tot september 2017.

Het BeCommerce label, dat in 2005 in samenwerking met Test-Aankoop werd ontwikkeld, biedt consumenten een veilige en kwaliteitsvolle online winkelervaring. Om lid te worden moeten de leden van BeCommerce aantonen dat hun bedrijf de kwaliteitscriteria van het BeCommerce label respecteert, die bijna 40 regels bevat. Hieronder bijvoorbeeld het beveiligen van de webwinkel tegen Cross-Site Scripting (XSS) die onder meer een extra beveiliging biedt tegen hacking en phishing. BeCommerce biedt daarboven twee keer per jaar een versterkte veiligheidsanalyse van hun webshop aan.

Het label is gecertifieerd door de onafhankelijke organisatie Bureau Veritas. Het wordt voortdurend herzien en aangepast om aan de nieuwste e-commerce praktijken te voldoen en biedt zo 5 garanties aan de consument bij online aankopen: weten met wie zij zaken doen en hoe zij het bedrijf gemakkelijk kunnen benaderen; veiligheid en privacy; een bedenktijd van 14 dagen; veilig betalen en een onafhankelijke klachtenbemiddeling.

Daarnaast worden leden van BeCommerce regelmatig gecontroleerd op de naleving van het label en moeten ze om de twee jaar hun certificering vernieuwen. In geval van niet-naleving van het reglement kan de consument een klacht indienen bij BeCommerce. Deze kan beslissen om de certificering en het lidmaatschap af te schaffen. Om de transparantie ten aanzien van de consument verder te vergroten, biedt BeCommerce sinds 2016 de mogelijkheid om op haar online platform een bericht achter te laten.

Volgens de “Trust”-enquête van BeCommerce hebben 90% van de Belgen een positieve ervaring wanneer ze online shoppen. Deze studie werd uitgevoerd door het bureau Drobots en heeft als doel het vertrouwen van consumenten in e-commerce en in het BeCommerce label te evalueren. Uit de resultaten blijkt dat 57% van de e-consumenten het BeCommerce label kennen en dat 88% van de consumenten die het label kennen, het ook vertrouwen.