ūüŹÜ 45 Belgische bedrijven zijn ‚ÄėGreat Place to Work‚Äô

Awards / Communication / News

Het Great Place to Work Institute Belgium maakte opnieuw de¬†20 Best Workplaces van Belgi√ꬆbekend. Naast deze ranglijst ontvingen¬†ook 25 organisaties¬†een ‚ÄėGreat Place to Work‚Äô-certificaat¬†als erkenning voor hun goed werkgeverschap. De resultaten zijn grotendeels gebaseerd op de mening van de werknemers bij de betrokken bedrijven. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door het¬†Great Place to Work Institute Belgium¬†in samenwerking met Vlerick Business School en mediapartner Jobat. ¬†

Geweldige werkplekken worden gekenmerkt door een grote mate van trots, plezier, respect en vertrouwen. Uniek in de aanpak is dat de evaluatie door de medewerkers primeert. Het Great Place to Work Institute kijkt naar bedrijven doorheen twee lenzen: een werknemersbevraging onderzoekt hoe medewerkers vertrouwen, trots en collegialiteit ervaren in hun bedrijf; een HR-bevraging evalueert het werkgeversbeleid van de organisatie. Twee derde van de eindscore wordt bepaald door de resultaten van de eigen medewerkers.

Een aantal organisaties die de voorbije jaren deelnamen aan het Great Place to Work onderzoek besloten zich dit jaar te focussen op andere prioriteiten. Daardoor zijn er een aantal verschuivingen in de ranglijst.

Bij de organisaties met¬†minder dan 500 medewerkers¬†mag¬†EASI¬†al voor de zesde¬†keer op rij de lijst aanvoeren. De fundamenten van de unieke bedrijfscultuur binnen EASI zijn het aandeelhouderschap, de meritocratie en de waarden (respect, verantwoordelijkheid, positieve ingesteldheid, inzet). In 2019 namen er twee nieuwe CEO‚Äôs de leiding van het bedrijf.¬†Ook de¬†nummer twee, kennisorganisatie AE, is als bedrijf al 10 jaar √©√©n van de Best Workplaces zijn. Bij deze business- en ICT-consultant beschouwt men medewerkers als de belangrijkste stakeholders in het cre√ęren van duurzame waarde. AE focust op een steeds groeiende zelfsturing vanuit zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfbeschikking.¬†Het¬†software- en servicebedrijf Protime, dat oplossingen biedt voor tijdsregistratieplanning, toegang en online samenwerken,¬†sluit de top drie af. Bijna 300 mannen en vrouwen kunnen zich vandaag ‚ÄėProtimer‚Äô noemen. Hier is de cultuur een strategisch doel. Bij Protime gelooft men sterk in de ontwikkeling van talenten en de ambities van hun medewerkers.

Bij de organisaties met¬†meer dan 500 medewerkers¬†is¬†Start People¬†de¬†nieuwe nummer √©√©n. De tweede grootste speler op de Belgische uitzendmarkt streeft een familiale sfeer na met een hands-on cultuur. Mensen centraal zetten, medewerkers waarderen en naar hen luisteren is deel van het DNA van Start People. Bij elk nieuw initiatief polst het bedrijf steeds naar de mening van de medewerkers, betrekt hen bij de uitwerking en koppelt nadien terug op een transparante manier.¬†McDonald‚Äôs op nummer twee¬†is geen onbekende in de lijst. Dankzij een doorgedreven training, talentmanagement en een officieel diploma via valorisatie van ervaring en werkplekleren krijgen medewerkers bij McDonald‚Äôs veel doorgroeimogelijkheden. Daarnaast zijn de familiale sfeer en de jonge spirit van cruciaal belang voor het succes van deze organisatie.¬†Op¬†nummer drieten slotte staat¬†Bank J.Van Breda & C¬į, een adviesbank voor ondernemers en vrije beroepen zowel priv√© als professioneel. Bij Bank J.Van Breda & C¬į hecht men veel belang aan cocreatie waarbij verschillende medewerkers bijdragen aan het geheel en ieders input evenveel gewaardeerd wordt. De centrale waarden zijn: gespecialiseerd, persoonlijk en proactief.

Sinds 2017 reikt Great Place to Work eveneens een certificaat uit aan die organisaties die een bepaald minimumniveau bereiken voor beide enquêtes. Dit jaar werd dat certificaat uitgereikt aan: Amplexor, APB, ATF, Bewire, Codit, Cofidis, Continuum, CTG Belgium NV, ESC, Hays, Hilti, i8c, IT planet, Kortrijk Xpo, N-Side, Plantyn, SAS, Skill BuilderS, SIA Partners, SLRB - BGHM Brussels, Solvus, Trilations, Unique, VGD en X-Care.

Ten slotte kregen drie bedrijven een special award voor uitmuntende bedrijfscases: Mars Belgium kreeg de Collaborative Hiring Award, EASI de Connective Leadership Award en Bank J.Van Breda & C¬į de¬†Well-being Award.