💊"Hack the crisis"

News / Research

Ook de Belgische ondernemers dragen hun steentje bij aan oplossingen voor de coronacrisis. Getuige daarvan was de online hackathon Hack the Crisis die dit laatste weekend van maart plaatsvond. In de hackathon namen verschillende teams het tegen elkaar op om in de loop van het weekend met innovatieve oplossingen op de proppen te komen tegen Covid-19. Uiteindelijk namen maar liefst 36 teams en 614 personen  uit 7 verschillende tijdzones deel aan het online event. Meer dan 80 mentoren stonden de teams bij met hun expertise. De deelnemers gingen aan de slag om oplossingen te vinden voor de grootste uitdagingen in gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfscontinuïteit, logistiek en welzijn. Er was ook steun vanuit politieke hoek, meer bepaald vanuit de Europese Commissie, Hilde Crevits, en Vlaams minister-president Jan Jambon, die de hackathon afsloot tijdens een live webinar waarna de 10 beste oplossingen werden voorgesteld.

De winnaar - corona home test kits - ontwikkelde een online platform waarop de bevolking testkits kan kopen, thuis de test kan uitvoeren, de resultaten kan delen en tenslotte anoniem resultaten kan raadplegen met parameters zoals symptomen, leeftijdsgroepen, enzovoort. Elke Van Hoof, expert binnen de Belgische Hoge Gezondheidsraad was enthousiast en gaf hen het nodige advies. Andere oplossingen, mét prototypes, die uit de bus kwamen: een online spel dat eender wie kan spelen en computers aanleert sneller tot een vaccin te komen, een platform om aangepaste leraars te vinden, een fysieke box waarmee ouderen met één druk op de knop een videogesprek starten met hun familie of vrienden op tv, een chrome extensie om fake news te detecteren op basis van AI, en een platform voor artiesten om livestreams voor hun fans te organiseren als alternatief voor een concertbezoek. Het doel is om - met de steun van de partners van de hackathon - deze initiatieven in de toekomst verder te ontwikkelen zodat ze hun weg kunnen vinden naar het brede publiek.

Meer dan 600 deelnemers schreven zich in voor de hackathon Hack the Crisis Belgium, waarvan uiteindelijk om en bij 250 personen de rit van het online event helemaal uit zaten tot het einde. Isidro Laso, hoofd van Innovatieve Ecosystemen bij de Europese Commissie, gaf het startschot. Hierna vormden de deelnemers 36 teams die elk in totaal 48 uur kregen om voor een specifieke uitdaging een concrete oplossing uit te werken. Dat gebeurde allemaal van op afstand, via de online communicatieplatformen Cisco Webex, Slack en EY CogniStreamer. Tijdens de hackathon werden de teams bijgestaan door verschillende mentoren met expertise in uiteenlopende disciplines. Zij beantwoordden vragen, deelden contacten uit hun netwerk en stuurden de teams bij waar nodig. Eén van de mentoren, muzikante en schrijfster Ellen Schoenaerts, vatte het als volgt samen: “Een hackathon is typisch in de techwereld, maar nog nooit ging het om zo’n maatschappelijk relevante thema’s. Daarom doe ik mee: ik zie het als mijn plicht om iets bij te dragen aan de wereld. We kunnen deze crisis zien als een uitnodiging om na te denken over hoe we de samenleving willen herindelen.”

De beste 10 teams, die door een internationale 9-koppige jury werden geselecteerd, mochten hun oplossing zondagavond uiteindelijk voorstellen tijdens een online live sessie, met een prijzenpot van € 25.000 waarmee de winnende teams hun oplossing verder kunnen ontwikkelen. Partners die de hackathon mee ondersteunden, zijn EY Belgium, Proximus, Lemon Companies, Cisco, StoryMe, Salesflare, Vlaanderen Helemaal Digitaal en vele anderen.

Herbekijk hier de 10 beste pitches: https://www.youtube.com/watch?v=YFKAMuY8cfA&feature=youtu.be