💊GfK over non-food retail: online brengt redding (maar niet voor fashion)

De verplichte sluiting van alle niet-essentiële winkels vanaf woensdag 18 maart leidt tot een enorme verschuiving naar online verkoop in week 12. Hierdoor blijft de markt van Elektro stabiel (-0,4%), Entertainment kan zelfs flink groeien (+12%), maar Fashion gaat zwaar in het rood. Fashion winkels verliezen tot twee derde van hun omzet (-68%) en zelfs online gaat de verkoop er achteruit (-5%). Binnen Elektro wordt online het belangrijkste kanaal voor de eerste keer in de geschiedenis (64% in waarde). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van GfK.
Tijdens de tweede week van verstrengde maatregelen om de verspreiding van Covid-19 in België te vertragen, moeten non-food winkeliers verplicht de deuren sluiten vanaf woensdag 18 maart ’s middags. Zoals we reeds vorige week konden vaststellen, worden Fashion winkeliers het hardst getroffen door deze maatregelen: hun verlies verdubbelt deze week en loopt op tot maar liefst twee derde van de normale weekomzet (-68%). Consumenten die grotendeels verplicht zijn thuis te blijven, zijn niet geneigd geld uit te geven aan nieuwe kleren of schoenen, zelfs niet online (-5%).
De elektro markt blijft quasi stabiel (-0,4%) en dit is volledig te danken aan de enorme verschuiving naar online verkoop (+166%). Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt online het belangrijkste kanaal in de verkoop van elektrische consumptiegoederen en verdubbelt het zijn gewicht in waarde (64%). Consumenten blijven investeren in computer- en kantoormateriaal, een trend die in week 11 begon en in week 12 zelfs versnelt: de verkoop van laptops (+100%), beeldschermen (+252%) en multifunctionele printers (+129%) schiet verder de hoogte in. De stormloop op huishoudtoestellen zwelt ook nog aan: winkeliers verkochten bijna 5 keer meer diepvriezers en zelfs 9 keer meer broodbakmachines dan in dezelfde week vorig jaar. In de afgelopen twee weken werden meer broodbakmachines verkocht dan normaal in twee maanden. Daarnaast bereiden consumenten zich al voor op een verwachte sluiting van kapsalons: de verkoop van tondeuses groeit met 64%.
Omdat iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven, zijn consumenten bereid aanzienlijk meer geld uit te geven aan ontspanning: de verkoop van spelconsoles (+145%), spelletjes voor consoles en computers (+48%) en kinderboeken (+32%) zorgen voor een mooie groei van de Entertainment markt (+12%). Opvallend is dat deze categorieën ook offline groeien en dat ligt aan het kanaal van de grootdistributie, de gemengde food / non-food winkels die wel nog steeds open zijn.
In het GfK Distributiepanel(inkoop van winkeliers bij groothandel) zien we een toenemende daling in volume (-29%) en ook omzet (-18%). Deze kleinere daling in omzet dan in volume wijst op een verdere stijging van gemiddelde prijzen. Dit zal in de nabije toekomst een effect hebben op verkoopprijzen in de winkel. “Het zijn zeker en vast niet alleen de pure online winkels (webshops) die verantwoordelijk zijn voor de explosieve groei in online verkoop,” zegt Wim Boesmans, commercieel directeur bij GfK Belgium, “traditionele winkelketens die geïnvesteerd hebben in de ontwikkeling van hun online kanaal zien ook een enorme stijging in verkoop daar. Het is zeer waarschijnlijk dat deze indrukwekkende verschuiving naar online verkoop een blijvende impact zal hebben op het Belgische retaillandschap.”
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]