💊Techwereld verenigt zich tegen Covid-19 tijdens online hackathon

Agenda / Communication / News

Het coronavirus houdt de hele samenleving in zijn greep en gaat gepaard met ongeziene maatschappelijke uitdagingen. Daarom wordt vanuit de tech- en startup-wereld een publiek platform opgericht om tot concrete oplossingen te komen tijdens een online hackathon: ‘Hack The Crisis’. Geïnspireerd op eerdere initiatieven in andere Europese landen zullen tijdens dit intense weekend verschillende teams op afstand samenwerken rond brede economische en maatschappelijke problemen die gelinkt zijn aan de coronacrisis. Dit publieke online event nodigt ontwikkelaars, innovatieve bedrijven, tech-spelers, onderzoeksinstellingen, creatievelingen en iedereen die zich wil engageren uit om, virtueel weliswaar, de koppen bij elkaar te steken en tot innovatieve oplossingen te komen.

Innovatieve antwoorden bieden en de coronacrisis zo letterlijk een hak zetten. Daar draait het om tijdens de online hackathon ‘Hack The Crisis’ die dit weekend, van 27 tot 29 maart, ook in ons land plaatsvindt. Deze hackaton maakt deel uit van een wereldwijde beweging. Eerder werden al gelijkaardige hackathons georganiseerd in onder meer Duitsland, Finland, Estland en Letland. Enkele vrijwilligers uit de Belgische startup-gemeenschap vonden er hun inspiratie en nemen de organisatie voor België nu op zich.

“Het idee begon al vorm te krijgen toen mensen uit verschillende industrieën me vroegen of ik hen kon helpen met een digitale oplossing voor eerder traditionele industrieën, zoals de gezondheidszorg. Toen ik weet kreeg van de editie in Letland en ook het start-up platform Garage48 in Estland ontdekte, vond ik dat we dit concept naar België moesten brengen. Het event in Estland had tijdens één weekend meer dan 1.000 deelnemers die zich inzetten om oplossingen te ontwikkelen met betrekking tot de maatschappelijke gevolgen van Covid-19,” zegt Lieven Janssen, één van de organisatoren van Hack The Crisis Belgium.

Hoewel de hackathon pas officieel van start gaat in het weekend kan iedereen vanaf vandaag al een uitdaging of concreet probleem posten op de website www.hackthecrisis.be. Dat zijn er niet min, want iedereen die momenteel in quarantaine leeft, beleeft zo zijn eigen kleine en grote uitdagingen. Denk aan de uitdagingen in het onderwijssysteem, mentale gezondheidskwesties zoals eenzaamheid, voedselverdeling, logistiek, tewerkstelling, het opvolgen van leerdoelstellingen, enzovoort. Er zal een zorgvuldige selectie worden gemaakt uit de verschillende inzendingen en de mentoren zullen vervolgens de geregistreerde deelnemers de dag voor de hackathon toewijzen aan complementaire teams.

Het platform trok na een eerste oproep meteen tientallen Belgische bedrijven, organisaties en industrieleiders aan die zich wensen in te zetten om mee actief kennis en middelen ter beschikking te stellen voor oplossingen tegen deze hardnekkige coronacrisis. Ook de lijst van deelnemers aan de hackathon en mentoren groeit gestaag. Toen men van het initiatief op de hoogte werd gebracht sprongen onder meer Startit @ KBC, EY, Proximus, Volta Ventures, SI2 Fund en Hoplr mee op de kar. Ook de overheid, met ‘Vlaanderen Helemaal Digitaal’, ondersteunt het project. Sponsors en mentoren kunnen zich nog steeds aanmelden om het initiatief mee te ondersteunen.

De online hackathon zal starten op vrijdag 27 maart en wordt volledig georganiseerd op afstand, met gebruik van de nieuwste video-technologie en online samenwerkingsplatformen. Tijdens deze 2-daagse worden alle teams gevraagd om een concrete oplossing uit te werken voor de geselecteerde challenges. Deelnemers kunnen zich zowel individueel als in teamverband aanmelden. Op zondag 29 maart vindt om 18u een open online sessie plaats waarbij de resultaten worden voorgesteld aan het brede publiek. Iedereen die interesse heeft, kan deze livestream mee volgen.

“Ik ben ervan overtuigd dat proactieve bedrijven, technologiespelers en -ontwikkelaars sterk kunnen bijdragen aan het formuleren van innovatieve oplossingen en aan het managen van de uitdagingen die deze epidemie met zich meebrengt. Die uitdagingen zijn ongelooflijk divers en kunnen zowel van economische, educatieve, medische, sociale als psychologische aard zijn. Hierdoor kan vrijwel iedereen zijn skills en ervaring inzetten om hieraan bij te dragen,” besluit Lieven Janssen.