100 bedrijven genomineerd voor tweede editie Trends Impact Awards

Awards / News / Sustainability

De duurzaamheidsawards van Trends bekronen ook dit jaar bedrijven die duurzame waarde creëren voor onze samenleving. Voor deze tweede editie van de Trends Impact Awards gaat Trends, in samenwerking met PwC en Antwerp Management School, opnieuw op zoek naar bedrijven die met hun projecten een duurzame impact hebben op onze samenleving.

Voor deze tweede editie zijn de Trends Impact Awards onderverdeeld in acht categorieën. Honderd bedrijven pitchen hun project in september voor de jury’s, samengesteld uit journalisten, experts en academici. De jury’s zullen uiteindelijk de winnaars kiezen van elk van de Trends Impact Awards en van de Trends Global Impact Awards bij de grote en de kleine bedrijven.

Vorig jaar lanceerde het magazine Trends zijn eigen duurzaamheidsawards voor Belgische ondernemingen onder de naam Trends Impact Awards. In 2022 werden zo 27 bedrijven bekroond voor hun duurzame projecten in één van de categorieën. Spullenhulp en DEME waren de grote winnaars van de Trends Global Impact Awards bij respectievelijk de kleine en de grote bedrijven.

De Trends Impact Awards willen de meest prestigieuze prijzen in België toekennen aan bedrijven die strategieën implementeren die een positieve impact genereren en duurzame waarde creëren. Zo ook voor deze tweede editie in 2023. 

Acht categorieën

Trends reikt niet één, maar diverse Trends Impact Awards uit aan impactvolle bedrijven in acht categorieën. Het brede draagvlak van ESG-criteria en SDG-doelstellingen maakt het niet gemakkelijk voor bedrijven om in elk van de categorieën uit te blinken. Wel vindt men in heel wat van onze Belgische bedrijven inspiratie op verschillende domeinen. De categorieën werden gedefinieerd in overleg met Wayne Visser, PhD, chair in sustainable transformation, professor in integrated value aan de Antwerp Management School.

De volgende categorieën werden bepaald:

  • De Trends Impact Award voor Ecologie
  • De Trends Impact Award voor Circulaire Economie
  • De Trends Impact Award voor Welzijn
  • De Trends Impact Award voor Diversiteit en Inclusie
  • De Trends Impact Award voor Technologie
  • De Trends Impact Award voor Veerkracht
  • NIEUW: De Trends Impact Award voor Mobiliteit
  • NIEUW: De Trends Impact Award voor Energie en Klimaat

Voor elk van de categorieën wordt een onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bedrijven (op basis van de officiële Europese kmo-definitie). Ten slotte zal ook één groot en één klein bedrijf de overkoepelende Trends Global Impact Award in de wacht slepen.

Op naar de tweede fase van het selectieproces

Van de 141 ontvangen dossiers hebben de juryleden honderd bedrijven genomineerd, die in september hun verhaal mogen pitchen voor de jury. Daaruit zullen maximaal drie bedrijven per categorie worden uitgekozen. Die bedrijven krijgen vervolgens uitgebreid redactionele aandacht in Trends, op www.trends.be en op Kanaal Z. Tijdens de awardshow op 25 oktober 2023 in Brussels Expo worden de winnaars bekroond.