15 finalisten voor Effie Awards 2017

effie belgium 2017

Awards / News

effie belgium 2017In de aanloop naar de Effie Awards op 28 september maakte Effie Belgium haar finalisten van 2017 bekend. Een recordaantal van 15 cases maakt kans op een felbegeerde trofee. “Het gevolg van het gestegen niveau van de inzendingen,” zo luidt het. Dit aantal betekent een record en komt neer op ongeveer de helft van de talrijke agency/brand teams die dit jaar deelnamen aan de competitie.

De finalisten:  effie 2017 finale

Ignace Heyman, COO Lotus Bakeries en Juryvoorzitter van de Effie Awards 2017, ziet een duidelijke reden voor het recordaantal: "Het aantal finalisten ligt hoger dan vorig jaar en dat is het gevolg van het niveau dat gemiddeld gezien hoger ligt. Enerzijds wordt het bewezen effect van de communicatie beter aangetoond. Anderzijds merk je dat cases beter zijn opgebouwd: ze volgen een goede logica, waarbij de uitdaging wordt meegegeven, er een goede vertaling gebeurt naar een afgebakende doelgroep en doelstellingen, de creatieve en de touchpointstrategie goed worden geargumenteerd en de resultaten overtuigend zijn.”

Op 28 september maakt Effie Belgium het verdict van de jury bekend en reikt ze haar bronze, silver & gold Awards uit aan de winnaars van succesvolle marketingcommunicatiecases met bewezen impact. Voorafgaand aan de Award Ceremony vindt voor de derde maal het Effie Effectiveness Forum plaats waar finalisten in een verkort format hun case presenteren en hun ervaring delen met vakgenoten. “Op deze manier geven we inhoud aan onze internationale missie: Championing and improving the practice and practitioners of marketing effectiveness. Ervaringen delen om ons vak beter te maken,” aldus Birgit Heymans, Director Effie Belgium. Het event vindt plaats in de Event Lounge te Brussel en start om 15.30u. Programma & ticketreservatie via effiebelgium.be.

Effie houdt intussen de vinger aan de pols. We maakten al eerder melding van de stelling van Koen Van Impe, voorzitter van de BAM, een van de organisaties die Effie Belgium ondersteunt, dat Effie rekening moet houden met de technologische evoluties. De nieuwste newsletter van Effie zet ook nog even op een rij welke toekomst Bruno Liesse (voorzitter UMA), Marc Frederix (UBA) en Erwin Jansen (ACC) voor Effie zien. Sinds dit jaar is UMA een van de vakverenigingen achter Effie en voorzitter Bruno Liesse vindt dat men bij de jurering tot op het bot gaan "om aan te tonen dat de effecten van communicatie complexer zijn dan de 30" tv-spot die vroeger als magische formule gezien werd of dan de zoekresultaten die nu als de heilige graal gezien worden."

Marc Frederix wijst op het belang van de inzichten die je als adverteerder haalt uit een goede meting na afloop van de campagne (zoals die van Effie): "Je kunt zo je communicatie laten bijdragen aan business development en aan het creëren van meer omzet." En Erwin Jansen wijst tot slot op het belang van effectiviteit: "Dankzij de digitalisering en de data zou de effectiviteit van reclame moeten stijgen. Nu is er een debat gaande dat dat niet zo is (Jansen refereert naar de discussies over brand safety en viewability, nvdr.). Net omdat iedereen op de korte termijn redeneert en naar instant gratification hengelt. Effie moet aantonen dat op lange termijn over merken denken rendeert."