Belgische doodle voor Google

Design / Media / News

belgium-national-day-2017lKleine flashback: wie op 21 juli Google.be opende, kreeg niet het bekende blauw-rood-geel-groene logo te zien, maar een speciale doodle waarmee Google de Belgische nationale feestdag vierde. De Belgische designer Steebz Khuan bracht in de doodle zoveel mogelijk Belgische landmarks samen. Het is nog maar de derde keer dat een Belgische designer een doodle voor Google maakte.

Ook in 2012 en 2015 zette Google designers aan het werk voor een speciale doodle: toen bleken de voornaamste ambassadeurs voor ons land voedingswaren zijn: mosselen, witloof, chocolade, spruitjes, wafels... en frieten natuurlijk.  Steve Reggers, bekend onder zijn artiestennaam Steebz Khuan, koos bewust om het deze keer over een andere boeg te gooien door ons landschap in kaart te brengen: “Ons land is net klein genoeg om er alle hoekjes en kieren van te hebben gezien, en het leent zich er geweldig toe om in alle vormen en maten in kaart te brengen. In de doodle heb ik geprobeerd zoveel mogelijk landschappen samen te brengen.” Surfers kunnen naast het Koninklijk Paleis en de Grote Markt van Brussel ook minder voor de hand liggende plekken herkennen zoals de mijnen van Genk, de Menenpoort in Ieper of de Perron-fontein van Luik.

De allereerste doodle dateert van 1998 en werd ontworpen door Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zelf. Het duo plaatste een 'Burning Man' achter de tweede 'o' om aan te kondigen dat ze naar het gelijknamige festival vertrokken. Doorheen de jaren onderging het logo al meerdere make-overs. Google wil daarmee steeds een invloedrijke persoon of gebeurtenis op een ludieke manier vieren. Vaak zie je ze op een (nationale) feestdag of op de verjaardag van een belangrijke figuur. Er zijn al Google doodles geweest in het teken van Freud en Picasso, de jazz-zangeres Ella Fitzgerald en de Franse tennislegende Suzanne Lenglen. Ook Belgen kwamen in het verleden aan bod. In 2015 zette Google Paul Otlet, de man achter het Mundaneum, in de schijnwerpers. Andere Google-doodles met een Belgische link waren er ondermeer voor de Ronde Van Vlaanderen, Gerard Mercator, Adolphe Sax en Roger Raveel.