Absoluut een nieuwe start met Fedasil

Crea / News

FedasilMeer dan een miljoen vluchtelingen hebben nood aan hervestiging. Maar een nieuw leven starten in een land dat je niet kent, is allesbehalve gemakkelijk. Met andere woorden: alle begeleiding is welkom. Daarom introduceert het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) een handboek over België. Met hulp van communicatiebureau Absoluut.
Het hervestigingsprogramma is bedoeld voor vluchtelingen die zich in een derde land bevinden. Ze kunnen niet terugkeren naar hun land van herkomst, worden onvoldoende beschermd en hebben ter plaatse geen integratiemogelijkheden. In België zijn er zo tussen 2013 en 2018 2.898 vluchtelingen op een veilige en legale manier opgevangen.
Belangrijk bij het hervestigingstraject is de culturele oriëntatie: een zogenaamde pre-departure training voor vluchtelingen die naar België komen. Voor de culturele oriëntatie, die de naam BELCO krijgt, was er nood aan compleet nieuwe huisstijl – inclusief logo. En daar verscheen Absoluut in beeld.
Tijdens de culturele oriëntatie ontvangen deelnemers aan het Belgische hervestigingsprogramma een handboek over België. Volledig uitgewerkt in de nieuwe huisstijl die matcht met alle mogelijke persoonlijke achtergronden. Het handboek bevat alle stappen in die ze moeten ondernemen wanneer ze aankomen, netjes verdeeld in tien thema’s, zoals het Belgische onderwijssysteem en cultuur. Naast een Nederlandse versie werd het vertaald in vier talen: Arabisch, Engels, Frans, Koerdisch. De gids is compact en daardoor ook makkelijk mee te nemen wanneer ze naar België vertrekken. In lijn met de nieuwe huisstijl zorgde Absoluut ook voor het ontwerp van tassen en badges.