ANALYSE VAN OFFLINE MEDIA: WAAROM MARKETING MIX MODELING CRUCIAAL IS

News

* PARTNER CONTENT *

Naarmate digitale media steeds belangrijker worden, keren veel bedrijven zich af van conventionele offline mediakanalen, zoals tv, radio, drukwerk en outdoor reclame. Toch blijven offline media, ondanks de aanhoudende groei van digitale media, essentieel voor het verspreiden van naamsbekendheid en het stimuleren van de verkoop.

Uit recente grote studies blijkt dat tv nog steeds de meest efficiënte vorm van reclame is als het gaat om publieksbereik en rendement op investering (ROI). TV heeft een langdurig effect op consumenten omdat het een breed publiek bereikt en een krachtige emotionele impact heeft.

Radioreclame is dan weer succesvol omdat het mensen bereikt terwijl ze zich verplaatsen, bijvoorbeeld tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer. Ondanks de tanende populariteit is gedrukte reclame nog steeds heel efficiënt om een aantal niche-publieken te bereiken, zoals mensen die bepaalde tijdschriften of kranten lezen.

Reclamepanelen en affiches op bus- en tramhokjes zijn voorbeelden van buitenreclame die behoorlijk succesvol kunnen zijn in het verhogen van naamsbekendheid en aantrekkelijkheid van merken voor de consument. Door de uitstekende zichtbaarheid en de mogelijkheid om klanten te bereiken op locaties waar andere vormen van reclame niet beschikbaar zijn, biedt buitenreclame tal van voordelen.

Hoewel offline media belangrijk blijven, slagen veel marketeers er niet om te kwantificeren hoe offline media de verkoop beïnvloeden. In deze situatie biedt MMM, of Marketing Mix Modeling, een uitstekende oplossing.

WAT EEN MARKETING MIX MODELING OPLOSSING TE BIEDEN HEEFT

Datagestuurde beslissingen nemen is één van de belangrijkste voordelen van MMM voor organisaties. Door data van verschillende marketinginitiatieven te onderzoeken, kunnen bedrijven bepalen welke marketinginitiatieven het meest succesvol zijn in het genereren van inkomsten. Met behulp van een datagestuurde strategie kunnen adverteerders hun marketingbudgetten efficiënter besteden en hun rendement op investering (ROI) maximaliseren.

MMM kan bedrijven ook helpen hun marketingtactieken te verbeteren door inzicht te bieden in klantgedrag en markttrends. Bedrijven kunnen hun marketingstrategie aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van hun doelgroepen door data van externe factoren te onderzoeken, inclusief economische omstandigheden, seizoensgebondenheid en activiteit van concurrenten. Dit kan leiden tot meer klantbetrokkenheid en grotere loyaliteit.

Door te bepalen welke marketinginitiatieven de meeste inkomsten genereren, stelt MMM bedrijven ook in staat hun marketingbudgetten te maximaliseren. Bedrijven kunnen hun ROI verhogen en onnodige uitgaven beperken door middelen van minder naar meer rendabele activiteiten over te hevelen.

Door historische data van marketinginspanningen en externe variabelen te onderzoeken, kan MMM bedrijven helpen om betere prognoses te maken. Bedrijven kunnen anticiperen op veranderingen in de marktvraag en hun rivalen voorblijven door toekomstige verkopen te voorspellen en hun marketingstrategie daaraan aan te passen.

Last but not least helpt MMM bedrijven het succes van hun marketinginitiatieven nauwkeuriger te meten. Bedrijven kunnen nagaan welke marketinginitiatieven het meest effectief zijn bij het genereren van verkoop en hun plannen aanpassen door gegevens van verschillende marketinginitiatieven te analyseren. Dit kan leiden tot een hogere ROI en een betere prestatiemeting.

HET ACHTERLIGGENDE MECHANISME

Het analyseren van de relaties tussen verschillende marketingactiviteiten en externe variabelen om hun effecten op de verkoop vast te stellen, is noodzakelijk wanneer offline mediagegevens worden geïntegreerd in MMM-software. Correlaties kunnen echter complex en moeilijk te onderzoeken zijn, vooral wanneer offline mediagegevens worden gebruikt. Kunstmatige intelligentie (AI) kan in dit soort situaties bijzonder waardevol zijn.

AI-MMM kan grote hoeveelheden offline mediagegevens analyseren om tendenzen en correlaties te vinden die mensen moeilijk zien. AI kan bepalen welke marketinginitiatieven het meest effectief zijn door correlaties op te sporen tussen die initiatieven en externe variabelen zoals het economische klimaat en seizoensgebondenheid.

AI kan bedrijven ook helpen de moeilijkheden te overwinnen die gepaard gaan met het bepalen van de invloed van offline media op de verkoop. AI kan bijvoorbeeld enquête- en focusgroepgegevens evalueren om de variabelen vast te stellen die de perceptie en het gedrag van klanten beïnvloeden. Hierdoor kunnen bedrijven middelen toewijzen op basis van welke offline media-inspanningen de beste resultaten opleveren.

Het automatiseren van het analyseproces is een ander voordeel van het gebruik van AI in MMM-software. Organisaties kunnen dankzij AI snel en nauwkeurig enorme hoeveelheden mediagegevens onderzoeken zonder handmatige analyse. Op deze manier besparen bedrijven tijd en geld, waardoor ze sneller datagedreven beslissingen kunnen nemen.

EEN SNELLE, TOEGANKELIJKE EN VOORDELIGE OPLOSSING

MMM kan duur en tijdrovend zijn, waardoor veel adverteerders afhaken. AMMM, of Automatic Marketing Mix Modeling, is een oplossing speciaal ontwikkeld door Mediaplus om MMM toegankelijker te maken.

AMMM is software waarmee marketeers snel en efficiënt MMM kunnen uitvoeren tegen een fractie van de kosten van conventionele MMM. De applicatie analyseert gegevens van verschillende marketingkanalen met behulp van geavanceerde algoritmen en machine-learning benaderingen. Om adverteerders te helpen het effect van hun marketinginitiatieven op de verkoop beter te begrijpen, biedt de applicatie een verscheidenheid aan visualiseringsopties, waaronder grafieken en diagrammen.

Snelheid is één van de belangrijkste voordelen van MMM. Conventionele MMM kan weken of zelfs maanden in beslag nemen, waardoor de besluitvorming van adverteerders vertraging kan oplopen. Met AMMM kunnen adverteerders snel en nauwkeurig beslissen hoeveel zij aan marketing moeten uitgeven, omdat de resultaten in uren of dagen worden gegenereerd. Zo kunnen adverteerders vaker en voor minder geld aan MMM doen, waardoor zij hun marketingbudgetten kunnen maximaliseren.

Kortom, AMMM is een échte game-changer voor adverteerders die hun marketinguitgaven willen maximaliseren. Mediaplus heeft een platform ontwikkeld dat MMM toegankelijker maakt waardoor adverteerders sneller en met meer kennis van zaken beslissingen kunnen nemen over hun marketinginspanningen. AMMM geeft waardevolle inzichten in de efficiëntie van verschillende marketingkanalen met behulp van complexe algoritmen en machine learning-technieken, waardoor adverteerders hun marketinguitgaven kunnen optimaliseren en de concurrentie voor kunnen blijven.

Vragen over AMMM of media/data in het algemeen? Neem contact op met Régis Watrisse, Managing Partner Mediaplus (Serviceplan Group): r.watrisse@house-of-communication.com.

En zie ook room2902.pub.be