Auxipress widget: neemt corona soms de auto? Of de fiets?

Communication / Media / News

In samenwerking met PUB Magazine brengt Auxipress een widget uit met informatie rond mobiliteit. In deze editie vindt u een vergelijking tussen zachte mobiliteit en de autosector. In de widget ziet u een overzicht van de aandacht in de media, de thema’s en de merken die gelinkt zijn aan beide onderwerpen.

De autosector heeft, net als vele andere sectoren, een zware klap gekregen door de coronacrisis dit jaar. Maart, april en mei waren catastrofale maanden, waardoor de markt in België in 2020 al met 25%* gedaald is in vergelijking met vorig jaar. Zachte mobiliteit heeft de crisis daarentegen wel goed doorstaan. Tijdens de lockdown is er maar liefst 40 kilometer aan fietspaden bijgekomen in Brussel.

Worden deze trends bevestigd in de Belgische media?

Tussen begin 2019 en midden 2020 verscheen de auto-industrie 50 à 60% minder in de media. Er was al een daling, maar het coronavirus heeft daar nog extra toe bijgedragen. Een ander gevolg van de crisis is dat bedrijven, bazen en werkgelegenheid thema’s geworden zijn die sterk in verband gebracht worden met de automobielsector in de Belgische media. De crisis en de lockdown hadden natuurlijk een grote invloed op de mobiliteit van de Belgen, en dat kon men merken in de pers.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten, verloor ook zachte mobiliteit een deel media-aandacht tussen 2019 en 2020. De dalende trend is hier wel een stuk minder significant dan voor de auto-industrie. In maart was er een sterke daling, maar het aantal vermeldingen in verband met zachte mobiliteit ging wel weer omhoog in april, mei en juni. Weinig verrassend is dat fietsen en fietspaden de thema’s zijn die het meest gelinkt worden aan zachte mobiliteit. Ook de politie en ongevallen zijn thema’s die aan dat onderwerp gelinkt worden, wat aantoont dat er ook negatieve connotaties zijn voor zachte mobiliteit.

*Volgens cijfers van de Belgische Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie (Febiac).