Batibouw ook voor wie geen dak heeft

Crea / News / Sustainability

Naast de laatste woontrends trekt vooral één nieuwkomer de aandacht op Batibouw: Solidarité Grands Froids, een vzw die hulp biedt aan daklozen. Zij strijken dit jaar neer op het grootste Belgische bouwsalon om aandacht te vragen voor al wie géén thuis heeft. De vzw lanceert daarbij een fondsenwerving om daklozen mee te ondersteunen.

‘Home Street Home’, met deze slogan word je verwelkomd op de stand van Solidarité Grands Froids op Batibouw. Een stand zonder doorwinterde verkopers maar met vrijwilligers en een dakloze die je te woord zullen staan over de erbarmelijke leefcondities op straat. En daarnaast vooral: een stand met enkel een stadsbank in de spotlights. Een stadsbank die wordt voorgesteld als een woning van slechts 1m2: slaapkamer, living en eetkamer inbegrepen. Een woning met nul comfort. Geen muren, geen dak, geen elektriciteit of verwarming. Een symbool voor het leven op straat. Met zijn piepkleine afmetingen zou ‘The Bench House’ (bankwoning) haast passen binnen de Tiny House Movement, een trend waarbij men bewust kiest voor een eenvoudiger leven in een kleine woonst. Een trend die bovendien goed vertegenwoordigd is op Batibouw binnen het thema ‘Small is beautiful’. Toch bewijst Solidarité Grands Froids met haar stand op Batibouw dat small niet altijd beautiful is, en dat niet iedereen kiest voor deze manier van wonen. Zo moeten meer dan 4.000 daklozen in onze hoofdstad het noodgedwongen stellen met een luttele vierkante meter op straat. En nu het aantal daklozen in 10 jaar tijd met 327% gestegen is, verdient hun erbarmelijke woonsituatie meer dan ooit de aandacht én moet er actie worden ondernomen.

Daarvoor lanceert de vzw ook een inzamelingsactie om donaties te werven. Deelnemen is gemakkelijk! Je moet enkel een QR-code scannen aan de Batibouw stand of een betaling uitvoeren via de website www.HomeStreetHome.beCynthia Simpson, voorzitter van de vzw Solidarité Grands Froids: “Door het groeiende aantal daklozen hebben we meer nood aan middelen om deze mensen te helpen aan een menswaardiger bestaan. Met deze actie nodigen we het grote publiek uit om hun steentje bij te dragen voor diegenen die geen dak boven het hoofd hebben. Met het ingezamelde geld gaan we materiaal kunnen kopen en de daklozen beter kunnen helpen om opnieuw een plaats te vinden in de maatschappij. Elk gebaar telt.”

Iedereen is welkom op de stand van Solidarité Grands Froids op Batibouw van 29 februari tot 8 maart (stand 5401 – hal 5). Voor meer informatie over de actie surf naar www.HomeStreetHome.be. Voor meer informatie over de vzw en haar initiatieven surf naar de Facebookpagina van Solidarité Grands Froids. Voor donaties: BE82 6511 5585 6168