Belg is loyale e-shopper


News / Research

online shopping

Een grootschalig pan-Europees onderzoek van DPDGroup toont aan dat Belgen (88%) steevast bij dezelfde online shops kopen. Daarnaast blijkt ook dat het aandeel online aankopen in het totaal te besteden shoppingbedrag het Europese gemiddelde nadert. Zo’n 7,6% van het totale bedrag dat Belgen besteden aan shoppen gaat naar online aankopen. Op Europees vlak bedraagt dit 9,6%. Het zijn de heavy buyers die vandaag verantwoordelijk zijn voor 88% van de online aankopen. Dit betekent dat er de komende jaren nog heel wat opwaarts potentieel is.

Toch betekent het erg hoge aantal Belgische internetverbindingen – 89% van de Belgen beschikt over een internetverbinding – niet automatisch een hoog aantal online aankopen. Slechts 46% van de Belgische e-shoppers doet regelmatig een online aankoop. In enkele Europese landen – Italië, Polen & Spanje – met een veel lagere internetpenetratie ligt het percentage regelmatige online shoppers veel hoger.

Daarnaast blijkt uit de studie ook dat Belgen meer ‘over de grens’ shoppen: 71% van de Belgen kocht al ooit online bij een buitenlandse webshop. Het zijn vooral Nederlandse (41%), Franse (41%) en Duitse (34%) webshops die de Belgische e-shopper weten te overtuigen. Belgische consumenten geven aan dat ze vooral betere koopjes kunnen doen op buitenlandse webshops (63%) en dat ze er producten kopen die lokaal niet beschikbaar zijn (49%).

Belgische consumenten verkiezen bovendien om betalingen via een credit card (51%) of via Bancontact (28%) te regelen en het liefst via laptop of desktop. Ook vinden ze flexibiliteit heel belangrijk. Thuislevering blijft de favoriet van de Belgische e-shopper, maar alternatieven zoals levering in parcelshops winnen aan belang. Bovendien geeft meer dan de helft aan dat ze eerder geneigd zijn een aankoop te plaatsen op een website die een tijdsvenster garandeert van een uur waarin het pakket wordt geleverd.

Met de resultaten van het Europese onderzoek geeft DPDgroup via een nieuwe E-Shopper Barometer inzicht in de snel veranderende online shoppingwereld. Op Europees vlak worden 3 belangrijke trends geïdentificeerd: consumenten wijzigen hun betaalwijze voor online aankopen, vertrouwen is cruciaal bij e-commerce en grenzen vervagen omdat e-shoppers op zoek zijn naar koopjes.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Kantar TNS. In 21 verschillende landen werden 23.450 personen online geïnterviewd. In België werden 1.000 personen bevraagd over hun online shopping gewoontes. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 19 september en 7 oktober 2016.

DPDGroup