Best Brands Awards 2024: Côte d’Or is Best Sweet Snacks Brand 2024!

Awards / Best Brands / News / Research

Serviceplan en GfK delen dezelfde passie: Building Best Brands. Op 21 maart, tijdens de Best Brands Awards, onthulden ze de 20 winnaars van de editie 2024, bepaald door een enquête onder 4.500 consumenten. Duik hier in een exclusief interview met Caroline Baume, Marketing Director Mondelez. Geniet van de inzichten! 

Wat zijn jullie prioriteiten op het gebied van marketing en communicatie om op lange termijn jullie status als favoriete merk in België te behouden?

Caroline Baume: "Côte d'Or is “de smaak van de natie” als het om chocolade gaat. Tot nu toe zijn er 5 generaties Belgen die zijn opgegroeid met Côte d’Or, waarbij zelfs 73% van de Belgen de unieke smaak van Côte d’Or blind kan herkennen! Toch bevinden we ons in een zeer competitieve categorie, met constante concurrentie, veel innovaties en veel sterke merken die marktaandeel en merkliefde van ons proberen af te snoepen. Daarom is het onze belangrijkste prioriteit om een onderscheidende en superieure productsmaak te blijven leveren, terwijl we een sterkere ‘brand purpose’ opbouwen die we klaar en efficiënt communiceren. Ons motto: een sterk karakter bij iedereen nastreven, zoals wij dat ook doen bij onze chocolade."

Welke communicatietactieken zijn het meest effectief gebleken bij het opbouwen van een duurzame relatie met jullie consumenten?

Caroline Baume: "We zijn een paar jaar geleden gestart met een ‘merkambassadeursprogramma’ op Côte d'Or dat microgesprekken met onze consumenten mogelijk maakt. Onze ambassadeurs zijn allemaal zeer zorgvuldig geselecteerd, in overeenstemming met ons merkimago (authentiek, oprecht, met een sterk karakter) en hebben ook het geweldige vermogen om de noodzakelijke verbinding te onderhouden die een langdurige relatie met ons merk creëert."

Kan je voorbeelden delen van strategische partnerschappen of samenwerkingen die een positieve impact hebben gehad op de perceptie van jullie merk in België?

Caroline Baume: "Zonder twijfel ons partnerschap met de KBVB dat we in 2020 zijn gestart en dat we vorig jaar voor nog eens 4 jaar hebben verlengd. Het is erg moeilijk om je precies te vertellen hoeveel van onze aandelenscores door dit partnerschap worden bepaald. En hoe dan ook is dit partnerschap meer een langetermijnstrategie dan een ROI-strategie voor de korte termijn. Toch hebben we zeer bemoedigende KPIS: onze betrokkenheid en kijkpercentages zijn twee keer hoger wanneer ze worden verhoogd door een Vlam van een Duivel, en de bereidheid om het merk te kopen is ook aanzienlijk hoger na specifieke toernooicampagnes. Maar bovenal stelt dit partnerschap Côte d’Or in staat verder te bouwen op zijn erfenis in België: een merk dat altijd in het hart van de Belgen heeft gezeten, in goede en slechte tijden, bij overwinningen en nederlagen."

Hoe beheer je de ecologische en sociale duurzaamheid binnen een organisatie?

Caroline Baume: "Ons ESG-programma vormt de kern van ons bedrijf en Côte d'Or is hierbij onze beste ambassadeur. Ten eerste is ons Cocoa Life Global-programma van het allergrootste belang, en Côte d'Or was het eerste Mondelez-merk dat in 2019 voor 100% Cocoa Life-gecertificeerd werd. Het Cocoa Life-programma werkt op vele vlakken: het helpt boeren om een winstgevender cacaobedrijven te runnen, het versterkt cacaogemeenschappen en helpt bossen beschermen en herstellen. Ga voor meer informatie naar CocoaLife.org.

Ten tweede hebben we ook veel DE&I-initiatieven: we waren trotse partners van de Special Olympics in 2023, we organiseren verschillende vrijwilligerswerk- en DE&I-sessies voor onze Benelux-medewerkers, en we zorgen voor diverse castings en stories in onze marketingcampagnes.

En ten laatste, ook wat duurzaamheid betreft, kennen we een zeer groot commitment (de netto nul-koolstofuitstoot in 2050 is de grootste). Côte d’Or zal een belangrijke bijdrage leveren aan deze ambitie, waarbij bijvoorbeeld al 98% van onze verpakkingen is ontworpen om te worden gerecycled en we verschillende programma’s hebben geïmplementeerd in onze fabriek in Herentals in België."

Wil je meer weten over hoe je een Best Brand kunt worden of blijven? Neem dan contact op met het Best Brands-team via info@bestbrands.be.