Betere bescherming voor vrouwelijke journalisten

Agenda / Media / News

wan ifra declaration

Vrouwelijke journalisten zijn vaak het kwetsbaarst. Daarom roepen The World Association of Newspapers en News Publishers (WAN-IFRA), het World Editors Forum en The FOJO Media Institute de media in een verklaring op om strengere bescherming voor vrouwelijke journalisten te ondersteunen. Dat doen ze ter ere van de 250ste verjaardag van de ‘Freedom of the Press Act’ van Zweden.

'The 2nd December Declaration' bericht over de nood om onafhankelijke en professionele journalistiek te ondersteunen. « Professionele journalistiek is ons meest effectieve wapen tegen verkeerde informatie en haatmisdaden », klinkt het in de verklaring. « Journalisten staan zijn de eersten in lijn om onze vrijheid te verdedigen, en vrouwelijke journalisten zijn vaak het meest kwetsbaar. Ze zijn het mikpunt, en niet alleen omdat ze machtsmisbruik reporteren, maar ook omdat het vrouwen zijn. »

De verklaring zal samenvallen met een event in Stockholm op 2 december, dat hulde zal brengen aan alle vrouwelijke journalisten. Bekende vrouwelijke journalisten als onder meer Barkha Dutt (Indië), Laura Castellanos (Mexico), Anita Sarkeesian (Canada/VS) en Fatuma Noor (Somalië) zullen er evenees een seminaries houden.

journaliste femme