BOZAR en de kleuren van de regenboog

Agenda / News

BOZARIn mei 2017 komt het veelbesproken IDAHOT-Forum voor het allereerst naar Brussel, op 18 en 19 mei 2017. Tijdens deze conferentie maken politici, beleidsmakers, dichters en denkers de balans op van de LGBTIQ-rechten in Europa. De conferentie volgt op de Internationale Dag tegen de Holebi- en Transfobie op 17 mei, en op 20 mei trekt de Belgian Pride Parade door Brussel met de Kunstberg als vertrekpunt. Allemaal goede redenen voor BOZAR om de schijnwerpers te richten op de LGBTIQ-rechten, met een speciaal programma op 17 mei.

Als deel van zijn internationale missie streeft het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) ernaar uitwisselingen met culturen van over de hele wereld in de kijker te plaatsen en tot stand te brengen, de culturele diversiteit en interculturele dialoog in de hand te werken en de rol van cultuur als katalysator van creativiteit te bepleiten.

Onlangs nog schonk BOZAR aandacht aan vragen rond LGBTIQ. In december 2016 hielden ze een studiedag over stereotypes op televisie met de Universiteit van Leuven als partner. Ze bespraken in welke mate televisie sociale stereotypes bevestigt of uitdaagt. Verscheidene internationale sprekers leidden achteraf gespreksrondes. Een van hen (Frederik Dhaenens) had het over de diverse manieren waarop LGBTIQ-personages kunnen worden voorgesteld in de media.

Op 17 mei plant het het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten een programma met verschillende expo’s rond ‘Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex & Questioning’. Vanaf 18u30 zoeken ze tijdens een debat uit welke elementen in een maatschappij aanwezig moeten zijn om tot dit schitterende resultaat te komen. Sprekers uit de politieke, culturele en academische wereld gaan er in gesprek met voorvechters van LGBTIQ-rechten. De inleiding zal gebeuren door Věra Jourová (Europees commissaris voor Justitie, Consumentenrechten en Gendergelijkheid) en Vitit Muntarbhorn (VN-Onafhankelijk Expert over Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit).

Meer over het programma en inschrijvingen vindt u op de website van BOZAR.