7 maanden, 1415 ingezonden ideeën en 14 verfdagen na de start van de Belgian Icon-wedstrijd is Brussels Airlines’ vijfde iconische vliegtuig klaar om zijn Belgische kleuren uit te dragen in heel Europa en zelfs daarbuiten. Het door het publiek verkozen Smurfendesign van de Italiaanse Marta Mascellani zal België vertegenwoordigen op een Brussels Airlines Airbus A320 met de naam Aerosmurf. De Smurfen, die dit jaar hun 60ste verjaardag vieren, behoren tot België’s meest populaire tekenfiguurtjes en zijn dus de ideale vliegende ambassadeur voor België. Sinds zondag 25 maart brengt Aerosmurf, die trots de Belgische driekleur draagt, samen met de vier andere Belgian Icons Rackham (Kuifje), Magritte, Trident (Rode Duivels) en Amare (Tomorrowland) de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.
Véronique Culliford, Peyo’s dochter en president en stichter van IMPS, vindt dit alles meer dan geweldig: “Het is een eer om de smurfen ons land te zien vertegenwoordigen als Belgian Icon en een fantastische manier om hun 60ste verjaardag te vieren. Mijn vader zou trots zijn om Aerosmurf nu echt te zien vliegen.” De tekenaars van Studio Peyo herwerkten Marta Mascellani’s design tot een 3D-versie die past op de romp van het vliegtuig. Het resultaat is een vliegtuig met 19 smurfen, zowel passagiers als crew, die met elkaar interageren. In de cockpit vinden we Smurfin terug als kapitein, naast co-piloot Grote Smurf. Het design bevat vele Belgische details die verwijzen naar de vele andere ideeën die ingediend werden tijdens de wedstrijd. Op de linkerkant van het vliegtuig zien we Muzieksmurf die de Brabançone speelt op een saxofoon – een Belgische uitvinding – samen met een andere smurf die harmonica speelt, verwijzend naar Toots Thielemans. Op de trolley van de crew smurf vinden we een miniatuur versie van het atomium. Op de rechterkant van het vliegtuig serveert een crew smurf Belgische frieten en wafels aan de smurf passagiers. Aerosmurf heeft ook nog twee geheime passagiers, Gargamel en Azrael, die proberen te ontsnappen door een luik in de buik van het vliegtuig. Een visuele traktatie voor de vliegtuigspotters, aangezien de twee enkel zichtbaar zijn tijdens het opstijgen en landen.
Voor de passagiers die met Aerosmurf meevliegen gaat de ervaring verder binnenin het vliegtuig. Kleine smurfenvoetstappen leiden de reizigers naar hun zetel, terwijl een smufenvideo en aangepaste boardingmuziek de smurfenervaring compleet maakt. Onder leiding van Airbrush specialist André Eisele werkten 14 artiesten 14 dagen non-stop om het elf meter hoge en 37,56 meter lange design met de hand op het vliegtuig te schilderen. Ze gebruikten daarvoor 28 kleuren, 420 liter verf, 24.000 meter tape en 4.500 m² stencil papier. Aerosmurf zal tot 2023 deel uitmaken van de Brussels Airlines-vloot. Als winnaar van de wedstrijd volgde de Italiaanse Marta Mascellani het designproces en de creatie van het vliegtuig van dichtbij achter de schermen. Afgelopen zaterdag stond ze op de eerste rij bij de onthulling en gisteren bracht Aerosmurf Marta naar huis in Milaan, met in de cockpit haar broer, die piloot is bij Brussels Airlines en Marta’s persoonlijke connectie met België: “Het is ongelooflijk om te zien hoe ze mijn design echt tot leven hebben gebracht. Tekenen is mijn passie, mijn eigen ontwerp zien op een vliegtuig dat zal rondvliegen over heel Europa is een fantastische manier om mijn passie te delen met de wereld.”