Campagne fitnesscentra wil nationale sluiting voorkomen

Crea / News

Sinds eind juli zijn de fitnesscentra in de provincie Antwerpen opnieuw gesloten, vanwege de heropstoot van het coronavirus. De beroepsvereniging Fitness.be liet eerder al weten daarmee niet akkoord te gaan en ging vervolgens een stap verder. Een nationale campagne benadrukt dat dankzij alle doorgedreven voorzorgsmaatregelen fitnessen volledig veilig is en er geen verhoogd risico op besmetting is. Bovendien zorgt beweging voor meer weerbaarheid én een beter mentaal welzijn, waardoor de clubs dus niet het probleem, maar een deel van de oplossing zijn, zeggen de fitnesscentra. De campagne loopt in samenwerking met PR-bureau Blyde, het creatieve bureau van dienst is Abovomedia.

Voor ons is deze opgelegde sluiting in provincie Antwerpen onaanvaardbaar. Dit gebeurde zonder enig overleg met de sector, terwijl wij sterke argumenten hebben om de clubs juist open te houden. Bovendien hebben wij geen enkele broeihaard gehad. Vandaar deze campagne, om deze argumenten nog eens duidelijk naar voren te schuiven. Want we willen absoluut vermijden dat dit, gezien het advies van de evaluatiecel Celeval,een voorzet zou geven om alle clubs weer te sluiten. We hopen dat deze campagne ervoor zorgt dat we geen verdere stappen richting overheid moeten nemen, zoals in Barcelona, waar een proces er voor zorgde dat de clubs opnieuw open mochten," zegt Eric Vandenabeele, directeur van beroepsvereniging Fitness.be.

Fitness is deel van de oplossing
De campagne wijst niet alleen op de veilige omstandigheden, maar ook op het belang van sporten en beweging in de strijd tegen het coronavirus. Wetenschappers zijn het er over eens dat fitness, sport en beweging ons weerbaarder maakt en onze immuniteit verhoogt dankzij een beter uithoudingsvermogen en minder overgewicht.  Naast de lichamelijke voordelen, heeft ook onze mentale gesteldheid baat bij lichaamsbeweging. Het vermindert stress en helpt depressieve gevoelens te voorkomen: “Een krachtig afweersysteem is cruciaal om ziektes te voorkomen. Fitte mensen lopen dan ook minder risico om ernstig ziek te worden. Dankzij de fitnessclubs werkt de Belg zowel aan zijn mentale als fysische gezondheid wat een onmisbaar wapen is in de strijd tegen het coronavirus. Wij werken al 25 jaar preventief aan de gezondheid van onze leden. En nu, tijdens een gezondheidscrisis, zou dat niet meer belangrijk zijn.Terwijl we, in plaats van een probleem, juist een deel van de oplossing zijn.Voor ons is het onacceptabel dat de beslissing om de clubs te sluiten is gebaseerd op een studie uit Zuid-Korea, waar we niet eens weten hoe de lessen werden georganiseerd. Terwijl al onze clubs zeer harde inspanningen en investeringen hebben gedaan om zich aan het strenge protocol te houden. Hieronder zijn ook veel lokale ondernemers. Een tweede sluiting is voor hen dé nekslag," zegt Eric Vandenabeele.