Cannes Lions 2021: Gold Lion voor Mortierbrigade en Czar.be

Awards / News

Film Lions

Gold Lion voor Mortierbrigade en Czar.be met Eternal Pregnancy voor Equal Pay Day! Jens Mortier: “Wij zijn natuurlijk enorm blij met deze erkenning. We hebben al wel wat leeuwen gewonnen, maar een Gold blijft uniek. Het is verschrikkelijk moeilijk om er één te winnen, en al zeker in film, tegen al die fantastische producties met gigantische budgetten zoals Nike, Lacoste, Diesel en dergelijke meer. Ik denk dat net omdat het nogal lowbudget was, en enigszins surrealistisch, dat het is opgevallen.”

Equal Pay Day is een organisatie die opkomt voor gelijke lonen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen nog steeds gemiddeld 24% minder dan mannen. In de behoorlijk absurde film volgen we een jonge zwangere vrouw die wacht met bevallen tot aan haar pensioen. Want nog veel te vaak moeten vrouwen kiezen tussen part time gaan werken en voor het gezin zorgen, of carrière maken.

De film werd geproduceerd door productiehuis CZAR en regisseurs Lionel Goldstein (het alias van Koen Mortier & Joe Van Houtteghem). Het is de enige Gouden Leeuw die België binnenhaalt deze week. De filmcategorie is één van de meest prestigieuze van het festival, daar begon het destijds allemaal mee.

Met deze laatste overwinning heeft Lionel Goldstein nu een totaal van vier Gouden Leeuwen. Het regisseursduo, bestaande uit Koen Mortier en Joe Vanhoutteghem, oprichters van Czar Brussels, krijgt internationale erkenning sinds Lionel begin jaren 2000 het levenslicht zag (pun intended). Hij won eerder al met zijn werk voor Frisk in 2002 en voor Xbox 'Ear Tennis' in 2003. Deze laatste won de Grand Prix van Eurobest naast een Gouden Leeuw in Cannes. Met 'Braille', zijn film voor Dexia en gemaakt met Duval Guillaume in 2005, won hij België hun allereerste Leeuw in Cannes. Sindsdien rijgt Lionel Goldstein de prijzen aan elkaar en levert hij al bijna 20 jaar creatief en prijswinnend werk af. Sinds de oprichting heeft het productiebedrijf Czar geprobeerd vast te houden aan het principe om hun regisseurs te verdedigen in hun aanpak en om alles te blijven doen wat mogelijk is vanuit productioneel oogpunt.

CREDITS

Client: Zij-kant/ Equal Pay Day Client contact: Vera Claes

Agency: mortierbrigade
Partner & CEO: Jens Mortier
Partner & Executive Creative Director: Joost Berends Partner & Brand Design Director: Philippe De Ceuster

Creatives: Nicolas Gaspart & Frédéric Zouag

Head of production: Charlotte Coddens PR Manager: Anne-Cécile Collignon Social Media Manager : Jonas Van Bael

Production Company: Czar.be
Director: Lionel Goldstein
Executive Producer: Eurydice Gysel
Producers: Lander Engels, Maarten De Sutter, Nele Carlier DOP: Grimm Vandekerckhove

Art Direction: Tanker
Editor: Olivier Lambrechts
Post-production: Czar
Post Producer: Bieke De Keersmaecker
Grading: Olivier Ogneux
Online: Stijn Van Assche
Music: ‘Pregnant Women are Smug’ by Garfunkel & Oates Soundstudio: Raygun