Cannes Lions 2024: waarom vrouwen nog altijd de laatste plaats innemen bij creatieve awards

Awards / Cannes Lions / News

EACA, NORD DDB, TBWA en ACT Responsible werken samen aan de lancering van 'Creative Equality in Advertising 2024'. Het rapport belicht het hardnekkige probleem van genderongelijkheid in de reclame-industrie en onthult een verhouding van 3:1 tussen mannen in de hoogst gedecoreerde teams.

Onder leiding van de EACA (European Association of Communications Agencies) DE&I Taskforce samen met NORD DDB, TBWA en ACT Responsible, toont het rapport aan dat slechts 24 procent van de Golds en Grand Prix bij Europese awards tussen 2019 en vandaag gewonnen zijn door vrouwen - ondanks dat vrouwen wereldwijd meer dan 40 procent van de directies uitmaken.

Het al lang bestaande probleem van vrouwen die de reclame-industrie verlaten, onderstreept de noodzaak om deze trend aan te pakken en methoden te onderzoeken om de ontwikkeling en groei van creatieve carrières van vrouwen te bevorderen. In de Global DEI Census van 2023 werd de trend benadrukt: een op de zes vrouwelijke leden van de wereldwijde marketingindustrie geeft aan te overwegen de sector te verlaten vanwege tekortkomingen op het gebied van DEI. In haar recente 'She's a Keeper' Playbook ontdekte de EACA dat slechts 11 procent van de vrouwelijke reclamemakers erin slaagt senior posities in creatieve functies te bereiken.

Als gevolg hiervan richt Creative Equality in Advertising 2024 zich op de impact van awards op de professionele groei van creatieven; het biedt erkenning en validatie, motivatie, carrièrevooruitgang, meer zichtbaarheid voor zowel creatieven als hun bureau, en verbeterde klantrelaties aan de top. Ook worden experts uit de branche gevraagd naar hun advies over wat vrouwelijke creatieven vooruit zal helpen.