Canvas-reeks 'Metissen van België' wint Prix Europa

Awards / News

Op vrijdag 28 oktober 2022 werden in Potsdam de prestigieuze Prix Europa-prijzen uitgereikt. Die behoren tot de belangrijkste Europese onderscheidingen voor radio, tv en digitale media. In totaal waren er dit jaar 606 inschrijvingen in 9 categorieën, waarvan er 187 uit 28 landen werden weerhouden voor de competitie. VRT sleepte negen nominaties in de wacht en won samen met productiehuis De Chinezen met Metissen van België de hoofdprijs in de categorie Diversiteit (TV Iris). Daarnaast was er een eervolle vermelding voor Sarah In Genderland in de categorie TV Documentaire.

Metissen van België werd gemaakt door onder meer Steven Crombez (regie), Ken Kamanayo (DOP) en Laura Uwase (redactie). Laura Znamensky was producer en Harald Hauben producent (zie foto: v.l.n.r. Steven Crombez, Ken Kamanayo, Laura Znamensky, Laura Uwase, Harald Hauben). Metissen van België is nog te bekijken op VRT MAX

Naast de hoofdprijs voor Metissen van België was er ook een 'zilveren medaille' (eervolle vermelding) voor Sarah in Genderland in de categorie TV Documentary met inzendingen van grote Europese omroepen met vaak veel grotere budgetten, zoals ARD, ZDF en France Télévisions, maar ook van het Spaanse RTVE en de Nederlandse omroepen VPRO en NPO. In de tweedelige documentaire Sarah in Genderland verdiept Sarah Vandeursen zich in de genderthematiek. Ze onderzoekt hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke veranderingen, soms ingrijpender dan andere, ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Ze ontdekt dat de binaire wereld van vroeger, vandaag volledig op de schop gaat. Maar ook dat het een complex en delicaat thema is met een gepolariseerd debat. ​Sarah in Genderland werd gemaakt voor VRT NU (VRT MAX). Het is een VRT-productie van Isabelle Schepens (productie), Leentje Lybaert (eindredactie) en Louk Voncken (regie). Sarah in Genderland is nog te bekijken op VRT MAX

Andere Belgische inzendingen die in de prijzen vielen waren:

Radio Fiction Category: Special Commendation voor 'Events', CINEKE asbl, Belgium (Author: Pascale Brischoux Director: Pascale Brischoux Producer: Aurélia Balboni)

Best European Radio Fiction Series of the Year 2022: 'The Buffalo Bitches', Het Audio Atelier, Belgium (Co-producer: abylon Audio Collective) (Authors: Eva Moeraert, Pascal van Hulst Director: Eva Moeraert Producer: Bram Vuylsteker)

Best European Radio Documentary of the Year 2022: 'Pearl', Atelier de création sonore radiophonique - acsr, Belgium( Author: Yasmina Hamlawi Director: Yasmina Hamlawi Producer: Jackal Productions with the support of acsr, the Fonds Gulliver and FACR)