Caroline Lallemand wint Citi Journalistic Excellence Award

Awards / News

Caroline Lallemand, journaliste bij Le Vif/Express, heeft de Citi Journalistic Excellence Award 2022 gewonnen. De prijs erkent verdienstelijke en economische verslaggeving. Caroline won de prijs met haar artikel Les canettes consignées, le combat des ‘pigeons ramasseurs’ contre Fost Plus’. Ook Kristof Clerix van Knack kreeg een eervolle vermelding.

De Citi Journalistic Excellence Award werd meer dan 30 jaar geleden door Citi gelanceerd. De prijs wordt sinds 1997 ook in België toegekend. Een onafhankelijke jury, voorgezeten door Minister van Staat Herman De Croo en verder bestaande uit Prof. Dr. Rudy Aernoudt, Serge Fautré, Audrey Hanard, Anne Lerclercq en Baudouin Velge verkoos de laureaten en de uiteindelijke winnaar van de Belgische Citi Journalistic Excellence Award. Bij de evaluatie van de ingezonden artikelen hanteerde de jury criteria zoals originaliteit van het onderwerp, de schrijfstijl, het introduceren van nieuwe ideeën, de relevantie van de analyse en het maatschappelijke belang van het onderwerp, het gebruik van research en interviews en de conclusies van het artikel.

Als de Belgische winnaar neemt Caroline Lallemand het nu op tegen de Luxemburgse en Nederlandse winnaar. De Benelux-winnaar van de Citi Journalistic Award zal een internationaal seminarie bijwonen aan de gerenommeerde Columbia University (NY, USA) samen met journalisten uit een twintigtal landen, academici, mediaspecialisten, beleidsverantwoordelijken en overheidsfunctionarissen. Behalve verschillende lezingen over financiële en economische thema’s staan onder meer een bezoek aan het IMF, de New York Stock Exchange, CNN Financial News, Wall Street Journal en Bloomberg Business News op het programma.

Ook Kristof Clerix van Knack was, samen met Débora Votquenne (VRT/Pano) en Doruntina Islamaj (VRT/Pano) genomineerd met hun reportage ‘Umicore: de kinderen van de rekening’. Ze werden tijdens de uitreiking van de Belgische Citi Journalistic Excellence Award in de bloemetjes gezet.