Child Focus bezoekt scholen met Max 24/7

Media / News

Child Focus wordt alsmaar meer gecontacteerd door jongeren die kampen met problemen gelinkt aan online veiligheid. Zo opende de organisatie 129 nieuwe dossiers van grensoverschrijdende sexting, 91 van sextortion en 43 van grooming in 2021. Doorheen vrijwel alle ernstige dossiers merkt Child Focus een rode draad: de minderjarige had niemand om in vertrouwen te nemen. Dat ziet het ook in de verhalen van jongeren die weglopen. Jongeren zitten soms in de knoei met zichzelf, velen praten te weinig over wat ze meemaken en zoeken te weinig hulp. Child Focus lanceerde daarom vorig jaar het project “Max, de vertrouwenspersoon”: de ambitie dat elk kind tussen 10 en 12 jaar oud een vertrouwenspersoon, een Max, heeft in zijn/haar omgeving. Tal van preventietools van Child Focus werden sinds de lancering van dit project aangevuld met het Max-concept of speciaal ervoor ontwikkeld. Zo lanceert de organisatie nu ook het spel “Max 24/7”, gericht naar scholen.

Het doel van het project “Max, de vertrouwenspersoon” is ervoor zorgen dat elk kind tussen 10 en 12 jaar oud een vertrouwenspersoon, een Max, heeft in zijn/haar omgeving. Een Max is iemand die ze 100% kunnen vertrouwen en met wie ze kleine vragen of bezorgdheden maar ook grote twijfels en problemen kunnen delen. Door kinderen te stimuleren om aan een volwassene uit hun omgeving de vraag te stellen om hun Max te zijn, wil Child Focus alvast een goede basis leggen, de deur op een kier zetten om problemen, twijfels of bezorgdheden makkelijker te bespreken als ze zich voordoen.

Op www.iedereeneenmax.be vinden kinderen handvaten om te bepalen wie een goede Max is. Iemand die je heel goed kent. Iemand uit je directe omgeving, dus niet iemand die je online hebt leren kennen. Via iedereeneenmax.be kunnen kinderen een filmpje maken om te vragen aan iemand om officieel hun Max te worden. Sinds de lancering, bezochten 30.000 kinderen de website en maakten al meer dan 2.000 kinderen zo’n filmpje om te bezorgen aan hun Max. Vorige zomer werden ook meer dan 5.000 kinderen persoonlijk gesensibiliseerd over Max op evenementen en festivals.

Het spel “Max 24/7” inspireert jongeren van 10 tot 12 jaar om een luisterend oor te vinden en te zijn. De spelers leren 9 nieuwe leerlingen kennen die “bij hen op school of in de groep zitten”. Elk van deze personages kampt met een situatie waarbij hij/zij zich niet goed voelt, vaak gelinkt aan problemen online of aan een wegloopsituatie. Het is aan de spelers om deze nieuwe leerlingen te helpen door kennis te maken met de personages, mogelijke acties te bespreken, te zoeken naar vertrouwenspersonen...

Op het einde van het spel krijgen de leerlingen een Max-kit: een set van twee sleutelhangers die de kinderen kunnen gebruiken om iemand uit hun omgeving te vragen om hun Max te zijn.

Het spel wordt begeleid door één van de 40 speciaal opgeleide vrijwilligers van Child Focus. Klassen van het 5e en 6e leerjaar kunnen een aanvraag indienen via https://training.clicksafe.be/nl-be/.