Child Focus en Proximus werken aan veilig internet voor kinderen

Child-focus-proximus

Communication / News

Child-focus-clicksafeOp dinsdag 18 oktober gaan 140 Proximus-vrijwilligers, die bij Child Focus een opleiding over onlinemedia gevolgd hebben, op bezoek in 135 scholen om samen 6.700 leerlingen te sensibiliseren over veilig internetgebruik. De dag staat in het teken van preventie: de kinderen kunnen dus rekenen op concreet advies en interessante tips en tricks.

Nu Pokémon Go, Musically en Snapchat niet meer weg te denken zijn, lijkt een dergelijk project een evidentie. Kinderen beleven hun jeugd voor een groot deel ook online. Jongeren in België en elders in Europa zijn verslingerd aan sociale netwerken. Ze brengen gemiddeld meer dan 12 uur per week op internet door maar zijn daarbij niet altijd even voorzichtig. Het is dus belangrijk dat ze leren omgaan met de risico’s zodat ze zich veilig kunnen amuseren. De educatieve uitdaging bestaat erin hen bewust te maken van de gevolgen van hun activiteiten online.

Sinds 2010 - twee keer per jaar - sensibiliseren ongeveer 150 vrijwilligers (medewerkers van Proximus die gecoacht worden door Child Focus) in totaal meer dan 12.000 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar onder de noemer ‘Internet: Safe & Fun’. Microsoft sluit zich één keer per jaar bij de actie aan naar aanleiding van de internationale Safer Internet Day in februari. Via boeiende, interactieve workshops en het stellen van vragen worden de kinderen gestimuleerd om na te denken over hun gedrag op internet. Het is de dag bij uitstek om internetgebruikers al van kindsaf aan de juiste reflexen bij te brengen.

Het mag dan eerst en vooral de bedoeling zijn om kinderen te sensibiliseren, ook hun leerkrachten kunnen enige hulp gebruiken. Zij vinden niet altijd het juiste materiaal om aan internetopvoeding te doen. Daarom helpt Proximus hen aan degelijk lesmateriaal zodat ze het zelf met hun leerlingen over veilig internetgebruik kunnen hebben. De vrijwilligers geven eerst een algemene cursus over het onderwerp – wachtwoorden, online-identiteit en onlinecommunicatie, betrouwbare sites, cyberpesten – en bezorgen de leerkrachten nadien een informatiemap van Child Focus om bepaalde zaken verder uit te diepen met hun klas.

Child Focus baat als Belgisch Centrum voor Veilig Internet ook een e-safety-hulplijn uit. Deze dienst is bestemd voor alle internetgebruikers: kinderen, tieners, ouders, medewerkers uit de educatieve sector (leerkrachten, schooldirecteurs, opvoeders, sociaal werkers, enz.) die vragen hebben over veilig en verantwoord internetgebruik en/of een internetprobleem hebben. Deze hulplijn is bereikbaar via het noodnummer van Child Focus, 116 000.

Meer info vindt u op de preventieportaalsite van Child Focus voor onlineveiligheid.