Chivas Venture ondersteunt sociale ondernemers

Awards / Innovation / News

Chivas VentureOp dinsdag 13 november vond de coaching day plaats van Chivas Venture, een internationale wedstrijd in het leven geroepen om de volgende generatie ondernemers een duwtje in de rug te geven. Tijdens deze coaching day werden de vijf meestbelovende sociale ondernemers van België geslecteerd, in samenspraak met het Skoll Centre for Social Entrepreneurship van Oxford University. De selectie van deze top vijf gebeurde op basis van de impact van het project op de sociale problemen van vandaag enerzijds en het businessmodel op lange termijn anderzijds.

Benjamin Eysermans – Bao Living 
Bao Living creëerde een compacte constructiemodule: SAM of Smart Adaptive Module. SAM bundelt alle nutsvoorzieningen in één perfect transformeerbare kast. Verwarming, elektriciteit, water, ventilatie, domotica, het zit allemaal samen in één module. Een totaal nieuwe manier van wonen. Bouwen met een SAM-module verlaagt de kostprijs met minstens 30% en bespaart tot 5 ton CO2-uitstoot per geïnstalleerde Smart Adaptive Module.

Patricia Ceysens - WeWatt
Sitting is the new smoking. Vanuit dat inzicht produceert WeWatt duurzame manieren om te bewegen terwijl je stilzit. Meest gekend is de 'Bike Powered Furniture' waar wachtenden in menig luchthaven op kunnen fietsen om zo gratis hun laptop of smartphone op te laden.

Chivas VentureBenjamin Gérard - Rising You[th]
Rising You[th] is een sociale onderneming die zich richt naar kwetsbare jongeren, in het bijzonder alleenstaande minderjarige vluchtelingen die een verblijfsstatuut verworven hebben en dus uitzicht moeten krijgen op opleiding en arbeidsmarkt. Precies wat Rising You[th] hen wil bieden. Het traject sluit aan bij de interesses van jongeren vanaf 14-15 jaar: sport, techniek, avontuur… Ze leren touwtechnieken en krijgen zin om zich te verdiepen in klimmen en andere ‘verticale’ activiteiten. Daarna kunnen ze instappen in een breed opleiding- en ondersteuningstraject dat hen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt onder de noemer ‘A job to start life’.

Jeroen Vereecke - De Leiding
Jeroen Vereecke is bezieler van onder andere BoomTown, het vijfdaagse festival tijdens de Gentse Feesten. Al jaren onderneemt hij initiatieven om het stadsfestival nog groener te maken, met onder andere herbruikbare bekers en waterflessen, een mobiel rietveld dat water zuivert en een ecologische bar. Diezelfde BoomBar vormde de start van een nieuw project, 'De Leiding', en wordt nu ook ingezet op andere festivals.

Caro Peirs - Tropas
Na schoenenmerken te gidsen bij sociale en duurzame innovatie, startte Caro Peirs haar eigen schoenbedrijf op. Tropas biedt echte duurzame designerschoenen aan door schoenafval te recycleren, sociaal te rekruteren, gebruik van chemicaliën tot een minimum te herleiden, lokaal te produceren en transport zoveel mogelijk te beperken.

Chivas VentureDe lokale finale vindt plaats op 20 november tijdens het New Ideals event in The Egg in Brussel, het belangrijkste jaarlijkse netwerkevent rond innovatie en sociaal ondernemerschap. De verschillende projecten worden er voorgelegd aan een jury van gerenommeerde ondernemers en de Belgische Chivas Venture-finalist van de laatste editie.

Wie als winnaar uit de bus komt, kan rekenen op een financiële boost van €10.000 vanuit het lokale Belgische fonds van Chivas Venture. Vervolgens verwerft de winnaar ook een plaats in de wereldwijde finale, waar hij kans maakt op een deel van het internationaal fonds van 1 miljoen dollar. Eenmaal de jury de winnaar heeft gekozen, wordt deze winnaar in maart 2019 verder klaargestoomd via een exclusief ‘Accelerator Programma’ bij The Conduit in Londen, een organisatie die sociale ondernemers, investeerders, creatieven, policy makers en de burger samenbrengt.

In april 2019 bepaalt het brede publiek via een internationale online stemming hoe de eerste schijf van 100.000 dollar verdeeld wordt onder hun favoriete projecten, waarna in mei 2019 de zoektocht naar de meestbelovende social entrepreneur culmineert in de grote finale van Chivas Venture.