Create in Belgium (met Belgische muzikanten)

Communication / News

Creatief werk en creativiteit voor merken zijn zonder twijfel van groot belang, zowel op sociaal vlak als op economisch vlak. Dit merken we nu meer dan ooit. Ons land beschikt gelukkig over een straf collectief van creatief talent. Maar dat talent lijdt. Create in Belgium is een initiatief om diverse creatieve sectoren te verenigen en Belgische creativiteit en partnerships te stimuleren. Flanders DC heeft 12 sectoren benoemd, met gedreven makers die ontzettend waardevol werk leveren. De initiatiefnemers van Create in Belgium hopen dat deze sectoren actiever gaan praten met elkaar, samen kijken hoe ze meer kunnen samenwerken, waar er precies pijnpunten zitten en wie waar kan ondersteunen.

Create in Belgium is een initiatief van Sharon Lavaert (Fly on the Lamp) met ondersteuning van Hendrik De Rycker (Rockoco) en Isabel Van den Broeck (Creative Belgium). Een eerste fase mikt op de muzieksector. Die ziet ongezien af door de coronacrisis. Een streep door de festivalzomer betekent ook een streep door de rekening van veel muzikanten en hun entourage. Het is keihard. Daarom wil Create in Belgium de steun van de communicatiesector inroepen, en alle bureaus, mediahuizen, productiehuizen, etc aanmoedigen om zoveel mogelijk beroep te doen op Belgische artiesten. “De bedoeling is om op termijn een soort Belgische reflex te kweken," zeggen de initiatiefnemers. "Dat zou een logische eerste stap moeten zijn, lokaal produceren en lokaal talent inschakelen. Maar dat is nog niet zo. We vragen bedrijven dus actief de intentie mee te ondertekenen en zo bij te dragen tot de ondersteuning van Belgische creativiteit.”

Isabel Van den Broeck

De naam - Create in Belgium - verwijst naar Creative Belgium, dat ook de site van Create in Belgium huisvest. "Maar we willen dit tezelfdertijd opentrekken," zegt Isabel Van en Broeck. "Muziek is het startpunt. Vele creatieve sectoren hebben het moeilijk nu. Meer dan ooit moeten we elkaar helpen. Samenwerken en samen creëeren is belangrijk. We posten bij bureaus en productiehuizen of ze dat zagen zitten en de reactie was: 'Ja, goed idee!''

Hendrik De Rycker

Sharon Lavaert werkt freelance in de communicatiesector (op dit moment voor Telenet), maar is ook manager van School is Cool"Tijdens de coronacrisis had ik geen werk,” vertelt ze. "En dan gaat een mens al eens nadenken: 'Waarom doe ik niets met de twee liefdes die ik heb,communicatie en muziek?' Ik toetste dat idee af. Zo kwam ik bij Isabel (Creative Belgium) terecht, en bij Hendrik (Rockoco), die in de muzieksector actief is.. Ze waren meteen enthousiast. Daarna zijn we met ons drieën heel wat mensen gaan aanspreken om te polsen of ze daar voor openstonden. Creative Belgium zat al een tijdje met het idee om diverse creatieve sectoren met elkaar in contact te brengen. Door de intentieverklaring is de bal aan het rollen gegaan en zijn we tot Create in Belgium gekomen. Deze intentieverklaring is een van de eerste uitingen van Create in Belgium, op termijn willen we dus zoveel mogelijk creatieve sectoren met elkaar verbinden (niet meer elk in zijn hoekje werken), pijnpunten die er bestaan oplossen en samenwerkingen stimuleren."

Hoe zullen we weten of deze intentienota ook iets oplevert? "De resultaten zouden zichtbaar moeten zijn in creatieve campagnes en bij de Creative Belgium Awards,” zegt Sharon Lavaert. "Dus bij deze een warme oproep, gebruik zoveel mogelijk Belgische muziek in jullie werk. Als jullie hulp daarbij nodig hebben dan kan je altijd contact opnemen met ons" (lacht)

Sharon Lavaert (Foto Jef Boes)

Meer over het initiatief en de intentienota op createin.be. Bedrijven worden concreet uitgenodigd om zich achter het initiatief te scharen en om de intentieverklaring te steunen door een logo te sturen naar info@creativebelgium.be. Er is ook een Instagram-account. Hieronder vindt u de volledige tekst van het Be Music Manifest, dat ondertussen al door meer dan 30 bureaus, media en productiehuizen is ondertekend. Maar, bij wijze van voorbeeld, eerst een beeld van een campagne waarbij muziek van Belgische artiesten werden gebruikt (Happiness voor 2dehands.be).

En het Be Music Manifest:

Festivals werden afgelast.

Concerten uitgesteld.

Momenten om samen te schrijven en te creëren?

Helaas, het mag nu even niet.

De maatregelen tegen het coronavirus zijn levensnoodzakelijk.

Maar ze raken de muzieksector keihard.

En toch brengt de afstand ons dichter bij elkaar dan ooit.

Solidariteit gaat massaal viraal!

Daarom dit initiatief.

Van creatieven voor creatieven.

Wat als we deze kans grijpen om ons lokale talent te laten schitteren?

Door Belgische muziek in te zetten in ons werk.

In onze reclamespots.

Onze tv-programma’s.

Onze fantastische films en fictie.

Dit is een oproep aan jullie,

onze reclamebureaus, mediahuizen en productiebedrijven.

Om in de zoektocht naar muzikaal moois eerst en vooral Belgisch te denken.

Denk eerst aan onze eigen straffe muzikanten,

knappe songschrijvers

en geniale studiowizards.

Misschien woont je volgende jingle of soundtrack gewoon in je straat?

Bel ze. Boek ze. Brief ze.

En maak samen machtig mooie dingen!

Zodat we er volgend jaar weer volop staan.

Op die festivals en concerten.

Kweek jij ook de Belgische reflex?

Onderteken dan meteen deze intentie.

En toon jouw vuur voor onze Belgische creativiteit.