DDB maakt iedereen voedselbank op kerstavond

Crea / News

De Belgische Federatie van Voedselbanken en DDB lanceren #IedereenVoedselbank, een initiatief om op kerstavond iedereen een kerstmaal te kunnen aanbieden. Heel wat mensen duiken voor kerstavond in normale omstandigheden de keuken in omdat ze de hele familie over de vloer krijgen, maar dat zal dit jaar jammer genoeg niet het geval zijn. Maar gezien we toch gewend zijn om die dag voor zoveel mensen te koken, waarom houden we die traditie dit jaar dan niet aan? De organisatie moedigt mensen aan toch te koken alsof de hele familie komt, maar de maaltijden die ze teveel hebben te schenken aan een hulpbehoevend gezin. Zo koken we allemaal wat meer voor wie het wat minder heeft.

Deze actie is meer dan ooit relevant in een jaar waarin de aanvragen naar voedselhulp met 10% zijn gestegen.  “We merken niet alleen een stijging in de vaste aanvragen, zoals alleenstaande ouders en ouderen. Door de coronacrisis worden ook andere groepen geconfronteerd met een gebrek aan financiële middelen om voedsel te kopen. Gezinnen uit de middenklasse die worden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid of jobverlies, zien bijvoorbeeld opeens hun inkomsten sterk inkrimpen of zelfs verdwijnen. Ook heel wat studenten die instaan voor hun eigen levensonderhoud en gewoonlijk rondkomen dankzij studentenjobs in bijvoorbeeld de horeca, zien zich genoodzaakt om bij ons aan te kloppen," zegt Jozef Mottar, Gedelegeerd Bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Op iedereenvoedselbank.be worden hulpbehoevende gezinnen en alleenstaanden gekoppeld aan vrijwilligers, koks met een warm hart van over het hele land.  Enthousiaste koks die hun steentje willen bijdragen, bekijken op het platform de aanvragen volgens postcode en kiezen een gezin voor wie ze een maaltijd zullen bereiden. Daarna stemmen ze telefonisch of via e-mail met elkaar af hoe de maaltijden worden overhandigd. Erika Vlieghe, Diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde van UZ Antwerpen is blij met deze actie “Ik kan dit soort initiatieven alleen maar aanmoedigen omdat we moeten blijven zorgen voor elkaar in deze moeilijke tijden. Zeker voor zij die het al moeilijk hebben. Deze actie toont aan dat het coronaproof kan."

De Belgische Federatie van Voedselbanken en DDB dankt ook uitdrukkelijk de partners Colruyt Group, Fluvius, Coca-Cola en Lipton, die mee hun schouders zetten schouder onder deze actie. Zo kunnen koks die op zoek zijn naar gemakkelijke recepten om te delen terecht op de website van Colruyt Group Academy. “Colruyt Group is sinds 1997 een van de trouwe partners van de Voedselbanken. In 2019 schonk de groep nog 4.262 ton voeding. Ook in het atypische jaar dat 2020 is wil Colruyt Group de kwetsbaren in de samenleving een hart onder de riem steken. Zo dragen we bij aan een betere samenleving, stap voor stap," zegt Koen De Maesschalck, verantwoordelijk voor Corporate Affairs bij Colruyt Group. En ook Laura Brems, director Public Affairs, Communications & Sustainability Belux bij Coca-Cola Services, verklaart waarom ze deze actie een warm hart toedragen: “Deze coronacrisis treft iedereen. We hopen op deze manier als bedrijf, maar ook allemaal individueel ons steentje te kunnen bijdragen en mee warmte en steun te verspreiden dit eindejaar” “En ook al zijn we concurrenten, voor deze actie slaat Lipton graag de handen in elkaar met Coca-Cola”, voegt Kris Michiels, marketing director bij Unilever, lachend toe.

https://fb.watch/2oC06TNU7B/

 https://fb.watch/2oCh77ZzOg/


Credits

Client Contact: Peter Bossuyt, Jozef Mottar, Jacqueline Van Hussel, Piet Vantemsche
Creative Director: Kwint De Meyer
Creation: Jolien Elegeert, Catheline Leroy, Sara Bergers, Florian Decoster
Strategy: Dieter Riemaeker, Jan Lammens
Connection Planner: Fiona Boyle
Account Management: Molly Waeytens, Maarten Vantemsche
Design & DTP: Céline Godaert
Motion Design: MAKE
Sound Studio: MAKE