De impact van corona op Belgische werknemers?

News / Research

Terwijl 44% van de ondervraagde Belgische werknemers momenteel thuis werkt, kan 33% helemaal niet meer werken. Van deze laatsten zijn momenteel bijna 2 op de 3 mensen afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. De afgelopen twee weken is ook de steun voor zowel Belgische politici als werkgevers aanzienlijk toegenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie met meer dan 5200 Belgen.

Twee weken geleden heeft StepStone een eerste studie uitgebracht over de toenmalige situatie van de Belgische werknemers (12 maart). Vandaag onthult de Belgische jobsite haar vervolgonderzoek en kijkt ze naar de impact van een aantal overheidsmaatregelen, sinds vrijdag 13 maart. Op donderdag 12 maart vermeldde 51% van de Belgische werknemers dat hun dagelijkse werkroutine werd beïnvloed door Covid-19. Twee weken later is dit aantal gegroeid tot 89% van de Belgische werknemers die zeggen dat ze in hun dagelijks werk rechtstreeks impact ondervinden van het virus.

Bijna de helft van de Belgen werkt vanuit huis

De manier waarop hun gebruikelijke werkgewoonte wordt beïnvloed verschilt. 44% van de Belgische werknemers werkt nu vanuit huis, omdat hun kantoor gesloten is; 33% kan voorlopig niet werken, omdat hun bedrijf gesloten is; en 23% moet nog steeds naar hun gebruikelijke werkplek gaan.

thuiswerkers minder productief?

Bij thuiswerkers zegt 25% minder productief te zijn thuis (dan op kantoor) en dat 16% meer stress ondervindt dan normaal. De belangrijkste redenen voor de toegenomen stress zijn: het gebrek aan sociaal contact (voor 57%); het gevoel dat ze zich moeten bewijzen aan hun manager (48%); langer werken dan normaal (46%); en het oppassen van hun kinderen (43%).

Voor mensen die momenteel niet kunnen werken is 2 op 3 afhankelijk van een werkloosheidsuitkering (65%). Andere genoemde situaties zijn werknemers die gebruikmaken van vakantiedagen om de huidige sluitingsperiode te overbruggen (9%) en freelancers of zelfstandigen (9%), die momenteel niet in aanmerking komen voor een financiële vergoeding. Ook voor mensen die nog steeds naar hun gebruikelijke werkplek gaan is 2 op de 3 (zeer) oncomfortabel om naar het werk te gaan (65%). Meer dan de helft van deze werknemers (53%) vindt echter dat hun werkgever de juiste maatregelen neemt. Een op de vier zegt het tegenovergestelde, terwijl 22% zegt het niet te weten.

toenemende steun

In de afgelopen twee weken is de steun voor zowel de Belgische politici als de werkgevers aanzienlijk toegenomen. StepStone vergelijkt hier zijn gegevens van donderdag 12 maart (vóór de federale maatregelen) met nieuwe gegevens van donderdag 26 maart (nadat de federale maatregelen op vrijdag 13 maart hadden plaatsgevonden).

Voor politici is de steun meer dan verdubbeld (van 36% van de Belgen dat zegt dat politici de juiste beslissingen nemen tot een indrukwekkende 74%). Ook voor de werkgevers zijn de werknemers steeds positiever. Een indrukwekkende 80% (vs. 61% op 12 maart) zegt nu dat hun werkgever de juiste maatregelen heeft genomen.

Groeiende bezorgdheid

Met de virusuitbraak die in België aan de gang is, is er een duidelijke groeiende bezorgdheid bij de mensen over de gevolgen voor zowel zichzelf als hun werkgever. De bezorgdheid over mogelijke tekorten, zoals voedsel, is echter afgenomen: 79% van de Belgen maakt zich zorgen over het besmet raken (tegenover 64% tweeweken geleden); 68% maakt zich zorgen over de economische gevolgen voor hun werkgever (tegenover 57% twee weken geleden); en 32% maakt zich zorgen over tekorten in het aanbod (bijv. schaars voedsel) (tegenover 43% twee weken geleden).