De wereld blijft draaien (ook voor foto's en films)

Communication / News

Shoots organiseren is complexer geworden, daar moeten we geen tekening bij maken. Hoe doen productiehuizen dat? Bij Wenneker.be werkten ze een duidelijk en uitgebreid protocol uit om elke shoot zo veilig mogelijk en conform de regels te laten verlopen. "We respecteren de maatregelen die iedereen kent, maar naast de basics zoals het voorzien van mondmaskers, handschoenen en ontsmettingsgels,... leerden we uit de praktijk ook hoe we het best kunnen werken onder de coronamaatregelen," zegt managing director Vanessa Jacob. "Onze Nederlandse collega’s zijn ondertussen al twee weken volop aan het shooten en van hen hebben we een aantal interessante learnings meegekregen uit hun eerste shoots tijdens deze Covid-19 periode die we graag delen."

1. We zijn gewoontedieren

We staan al jaren op een filmset en we hebben daar onze eigen gewoontes ontwikkeld. Maar die moeten we nu verbreken, want er zijn nu eenmaal belangrijke gezondheidsregels die we in acht moeten nemen. We kennen allemaal de social distancing regels, maar om ze te respecteren op een set en iedereen alert te houden, duiden we daarvoor een persoon aan, welkom social distance manager.

2. ’t Is kleiner dan je denkt

We kennen allemaal de social distancing regels. Om een veilige shoot te organiseren wordt er door ons team, samen met de social distance manager een floorplan uitgewerkt. Zo kunnen we een shoot zo veilig mogelijk laten verlopen. Er wordt nagedacht over safe walks voor de crew, waarbij de anderhalve meter afstand gegarandeerd blijft.

3. Virusbestrijding kent geen pauzes

We hebben nagedacht over hoe we lunch- en andere pauzes veilig kunnenen laten verlopen. Individueel verpakte lunches en snacks bieden zeker een oplossing, maar het is uiterst belangrijk om iedereen op set erop te wijzen dat ook tijdens de pauzes de regels moeten worden gerespecteerd. Er wordt gegeten in shifts en niet langer allemaal samen aan 1 tafel. De enige die tijdens de lunchpauze niet eet, is de social distance manager.

4. Soms is ‘nee’ wél een antwoord

Altijd een perfecte service bieden en oplossingsgericht denken. ’t Zit in ons DNA. En daarom is ‘nee’ voor ons nooit een antwoord. Maar à la guerre comme à la guerre, moeilijke tijden vereisen aanpassingen. Sommige setups en scènes zijn onder deze veiligheidsmaatregelen gewoonweg onmogelijk te shooten. En dus zal de klant soms wél een vastberaden ‘nee’ te horen krijgen. Het is aan de crew, het agency en de klant om samen een werkbaar script op te stellen. En ja, jammer genoeg betekent dat hier en daar een compromis. Maar daar zijn de Belgen goed in, toch?

5. Veiligheid boven snelheid

Snel en efficiënt werken, elke crew houdt ervan. Alleen kan je tijdens die snelle workflow niet over elke beweging nadenken. En laat dat nu net zijn wat we met zijn allen moeten doen voor ieders gezondheid. Daarom is het belangrijk om de timing van de shoot aan te passen, want omwille van de veiligheid zullen we iets voorzichtiger te werk moeten gaan.