Digitale Radio Vlaanderen geeft erkende lokale FM-radiostations gratis toegang tot Radioplayer

4schools / Media / News

Digitale Radio Vlaanderen, het sectorinitiatief van mediagroepen DPG Media, Mediahuis en VRT, maakt vanaf 1 maart de toegang tot het Radioplayer-platform gratis voor alle Vlaamse erkende lokale FM-radiostations. In samenwerking met de Vlaamse overheid konden deze stations al sinds 2021 genieten van een voordeeltarief om aan te sluiten bij dit platform, maar dit zal vanaf nu dus volledig gratis zijn.

Radioplayer is een internationaal ondersteunde non-profit organisatie waar ondertussen 16 Europese landen en Canada deel van uitmaken. De missie van Radioplayer is om de plaats van radio in nieuwe technologieën zoals smart speakers en dashboards van nieuwe wagens te garanderen. Digitale Radio Vlaanderen engageert zich ten volle om zo'n breed mogelijk aanbod van de Vlaamse radiomarkt aan te bieden via Radioplayer en is er van overtuigd dat dit een sleutelelement is om het succes van het platform verder uit te breiden. Daarom neemt Digitale Radio Vlaanderen het initiatief om alle kosten die gepaard gaan met deze toetreding voor haar rekening te nemen. Tom Klerkx, voorzitter Digitale Radio Vlaanderen: "Met Digitale Radio Vlaanderen willen we in de eerste plaats de toekomst van ons mooie medium veilig stellen. Digitaal luisteren, via DAB+, maar zeker ook via smart speakers en andere digitale devices groeit gestaag. Radioplayer is daarbij het platform dat ervoor zorgt dat we optimaal vindbaar zijn binnen deze digitale mogelijkheden.We willen er dan ook voor zorgen dat radioliefhebbers via Radioplayer van een zo volledig mogelijk aanbod kunnen genieten. Daarom hebben onze drie mediagroepen beslist om de lokale spelers zonder extra kost toe te laten. Het is door samen te werken dat we er voor kunnen zorgen dat alle Vlaamse radiomakers gehoord zullen en blijven worden."

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media: “Digitale radio heeft de toekomst voor zich. Daarom zetten we sterk in op de digitalisering van het radiolandschap. Ik ben tevreden dat Digitale Radio Vlaanderen de lokale radio’s niet uit het oog verliest. Deze zenders hebben een belangrijke rol te spelen in het gedigitaliseerde radiolandschap, maar hebben het financieel niet gemakkelijk. Hen de kans geven om kosteloos aan te sluiten op Radioplayer, is voor hen een interessante kans. Ik hoop dat ze hier gebruik van zullen maken.”