Gio Canini en Michael Verschueren stappen in E-Health Valley

Communication / News

De COVID-pandemie heeft ook in België geleid tot een groter draagvlak voor digitale zorg. Logisch eigenlijk, want innovatieve en digitale oplossingen kunnen de stijgende druk op de zorg helpen verlichten. Maar terwijl de digitalisering van de zorg wereldwijd in een stroomversnelling komt, bleef de focus in België veel te lang liggen op het Elektronisch Patiëntendossier. Daar wil E-Health Valley als incubator en accelerator graag verandering in brengen.

Patiënten én zorgverleners wachten op meer

Multinationals zoals Philips, Apple en Google hebben de nieuwe noden en wensen duidelijk begrepen en brengen een stortvloed aan apps, smartwatches, wearables en slimme platformen voor patiënten en consumenten op de markt. Een markt die duidelijk in de lift zit: volgens het studiebureau Markets and Markets zal de globale markt van wearable healthcare devices stijgen van 18,4 miljard USD in 2020 naar 46,6 miljard USD in 2025. En de groeiende adoptie van AI en 5G zal de groei naar remote, home en selfcare alleen maar versnellen.

De mogelijkheden voor zorg op afstand zijn bovendien eindeloos: de bloeddruk en suikerspiegel monitoren, pijn registreren, videobellen met zorgverleners… Toch geraken in België digitale tools vaak niet verder dan studies of pilootprogramma’s.

Volgens Marc Noppen (CEO UZ Brussel) is het potentieel vandaag al groot.Vòòr corona waren er in België quasi geen raadplegingen vanop afstand. Door de pandemie werd teleconsulteren plots wel mogelijk en zelfs noodzakelijk. Artsen en patiënten vonden dit prima. Vandaag – nu klassiek consulteren weer kan – behouden we opnieuw slechts enkele percenten teleconsultatie. Ik schat echter dat allicht tien procent van alle raadplegingen perfect van op afstand kan, vooral bij gekende, chronische patiënten, waarbij opvolging van parameters en kliniek vandaag perfect op digitale wijze kan.”

E-Health Valley zorgt voor een stroomversnelling

Met E-Health Valley wil een groepje bedrijven, privé-investeerders en overheden een incubator en accelerator bieden voor deze ontwikkelingen. Want wereldwijd zien ze dat er rond deze initiatieven ecosystemen worden gebouwd. Op deze platformen kunnen startende bedrijven dan nieuwe toepassingen in het domein van de slimme en digitale gezondheid bouwen en ze naar de markt te brengen.

En die zorgen voor een enorme groei van investeringen. Om een idee te geven: in 2020 noteerde CBS een record van meer dan 10 miljard USD aan investeringen in e-health start-ups. E-Health Valley is ervan overtuigd dat ook België op dit vlak een belangrijke rol kan spelen.

De initiatiefnemers

E-Health Valley werd opgericht door EEBIC (beheerder van fondsen als Theodorus en Seeder Fund), de ULB en de private investeerders Michael Verschueren (uitvoerend bestuurder RSC Anderlecht) en Giovanni Canini (WPP country manager). Naast enkele private investeerders zullen ook de regionale investeringsmaatschappijen finance&invest.brussels en Sambrinvest tot het initiatief toetreden. Daarnaast geniet E-Health Valley ook de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, PartenaMut/Partena Ziekenfonds en Goed (netwerk van apotheken en thuiszorgwinkels van de CM). Momenteel lopen er gesprekken met institutionele en privé-investeerders om in een tweede kapitaalsronde het werkkapitaal van € 1,1 miljoen naar € 2,5 miljoen te brengen.  

Tot de bestuurders behoren onder meer Bart Becks (eerder actief bij Skynet, Pro Sieben en iMinds), Rudy Mattheus (onder meer bestuurder van UZA en AZ Jan Portaels), Pierre Rion (medeoprichter van IRIS group en voorzitter van het investeringsfonds WING), Ivo Vanderick (uittredende managing director bij Biotronik BeLux), Marie Bouillez (CEO van EEBIC), Michael Verschueren, Sergio Canini (investeerder) en Giovanni Canini.

Voedingsbodem voor innovatie: het ecosysteem

Het introduceren van digitale oplossingen in de zorg gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Startende bedrijven die hun innovaties op de markt willen brengen, worden geconfronteerd met een hoge mate van complexiteit. Dit vertraagt de integratie ervan in de zorg.

Daarom heeft E-Health Valley een start-upstudio opgericht om veelbelovende projecten op te sporen, en als incubator de ontwikkeling en succesvolle marktintroductie van digitale en slimme zorgtoepassingen te versnellen. De focus ligt daarbij zowel op preventie en curatie als op het brede domein van gezondheid en wellbeing. E-Health Valley bouwde rond deze incubator een ecosysteem van meer dan 20 medische, technologische, institutionele en commerciële partners.

€ 20 miljoen om slimme projecten te ondersteunen

E-Health Valley wil jaarlijks 10 startende bedrijven opnemen in haar programma. In de afgelopen maanden nam E-Health Valley reeds een participatie in twee initiatieven. Het digitale platform PAGSwerd ontwikkeld aan een aantal vooraanstaande universiteiten en wil een antwoord bieden op de gefragmenteerde aanpak van ouders, leerkrachten en psychologen in de begeleiding van kinderen met neurologische problemen als autisme, dyslexie of ADHD. En met de (Belgische) applicatie Evoluno kunnen bedrijven burn-outs preventief aanpakken. Deze applicatie spoort vroegtijdige symptomen op, stelt verbeteringstrajecten voor en koppelt een netwerk van coaches en psychologen aan het platform.

Dit jaar lanceert E-Health Valley samen met Partena Ziekenfonds en Goed twee nieuwe projectoproepen. In april start de oproep rond het thema Move well. Later dit jaar volgt een tweede oproep rond oncologie en toepassingen die zowel op het vlak van preventie als patiëntenondersteuning een rol kunnen spelen. Deze oproep wordt gepland in samenwerking met de Stichting tegen Kanker.

Om start-ups in de digitale en slimme gezondheid te ondersteunen, richt E-Health Valley een eigen investeringsfonds op waarin het een kapitaal van circa 20 miljoen euro zal voorzien.

In het hart van de gezondheidszorg

De hoofdzetel van E-Health Valley bevindt zich in Anderlecht aan de Researchdreef, op wandelafstand van het Erasmusziekenhuis, de hoofdzetel van de Belgische farmaciereus UCB. Later dit jaar zal ook het gerenommeerde Instituut Jules Bordet (het Europees referentiecentrum in kankeronderzoek) verhuizen naar de site in Anderlecht.

De aangeboden infrastructuur dient eveneens als co-working space om te netwerken en de kennis omtrent gezondheidszorg te delen. Bovendien is er een state-of-the-art auditorium met een capaciteit van zowat honderd personen. Na de COVID-crisis moet dit uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor alle actoren in de digitalisering van de zorg.