DPG Media pakt uit met ambitieuze videostrategie

Media / News

DPG Media wil zijn geld terug, dat lijkt de achterliggende gedachte te zijn van de nieuwe strategie van de mediagroep voor wat tot voor kort 'televisie' heette en voortaan 'video' mag worden genoemd. 'Video' staan daarbij voor alle platformen van DPG Media, van lineaire televisie (en uitgesteld kijken) over AVOD (streaming met reclame) tot SVOD (streaming zonder reclame). 

Dat 2019 een heftig jaar was voor DPG Media, is een understatement. Met het in elkaar schuiven van Medialaan en De Persgroep Publishing, de gedeeltelijke verhuizing naar Antwerpen (News City) én het transformatieplan, waarbij banen sneuvelden, gebeurde er heel veel. "Toch is en blijft VTM een sterk merk," zegt Dirk Lodewyckx, algemeen directeur TV, radio & streaming bij DPG Media, "met de hoogste waardering in Vlaanderen, het hoogste fanship, (opnieuw) de hoogste kijkcijfers én straffe creatieve formats." Maar het kijkgedrag verandert razendsnel, de wereld van televisie en video veranderen razendsnel en ook DPG Media wil in sneltempo meeveranderen. DPG Media "volgt de kijker" en rolt daarom een nieuwe videostrategie uit. Die nieuwe strategie bestaat uit de uitbouw van twee digitale platformen en de versterking van het lineaire aanbod. Centraal staat een forse investering in creatieve, Vlaamse content, die zo breed mogelijk wordt aangeboden. Digitaal via VTM GO en dit jaar ook op een nieuw betalend streamingplatform, de zogenaamde Vlaamse Netflix. Lineair wordt er geïnvesteerd in een tweede VTM-zender. Dat alles leidt tot forse investeringen en dat maakt dat de rekeningen de komende jaren rood zullen kleuren, erkent Dirk Lodewyckx. De bedoeling, zo lijkt het: (op termijn) geld terughalen uit Silicon Valley. Tussen 2017 en nu vloeide 23 miljoen euro weg uit Vlaanderen, doordat adverteerders televisiereclame omzetten in online reclame (die dus grotendeels in handen terecht kwam van Amerikaanse techspelers). DPG Media lijkt vastbesloten te zijn om een groter aandeel van dat geld hier te houden - en liefst bij DPG Media, ook al pleitte Lodewyckx voor een sterke openbare omroep ("geen leedvermaak met wat er nu gebeurt bij de VRT," stipte hij aan bij de presentatie van deze nieuwe videostrategie).

De nieuwe strategie houdt dus sterke content in, die zal worden verdeeld over drie platformen: AVOD (VTM GO, met reclame), SVOD (betalend, zonder reclame, waarbij Lodewyckx ervan uitgaat dat Vlaamse gezinnen de komende jaren tot drie SVOD-abonnementen in huis zullen halen) en lineaire televisie (gratis met reclame). En ook lineair wordt er stevig geïnvesteerd, er is dus geen sprake van en afbouwscenario. "VTM heeft de voorbije zeven jaar een straf parcours afgelegd en heeft een unieke band met de kijker in Vlaanderen. VTM wordt nu verbreed met de opstart van een tweede VTM-zender met een mix van Vlaamse en internationale programma’s."  Welke naam die nieuwe zender (werktitel: VTM2) krijgt, wordt later bekendgemaakt. En wat de gevolgen zijn voor Q2 is nog niet duidelijk. Dirk Lodewyckx: “We bouwen de unieke band die VTM heeft met de kijkers in Vlaanderen verder uit, niet alleen lineair, maar ook met een sterk digitaal verhaal. Naast de investeringen in het lineaire, bouwen we verder aan ons succesvol VTM GO-platform en starten we ook met een betalend streamingplatform. Vlaamse, creatieve content is key. De kijker wordt onze programmadirecteur: hij bepaalt welke content, wanneer en met welk comfort hij die wil zien.”

Er komen trouwens ook wijzigingen bij VTM KIDS en CAZ. Kinderen kijken ook steeds meer online. Het aanbod kinderprogramma’s op VTM GO - met maandelijks meer dan 1 miljoen views - wordt dankzij een samenwerking met Viacom (Nickelodeon en Nick Jr.) uitgebreid met titels zoals Spongebob en Paw Patrol. Kinderen kunnen vanaf 2 maart afstemmen op één lineaire zender: VTM Kids, een samensmelting van VTM Kids en VTM Kids Jr. Daarnaast blijft het populaire VTM KIDS-blok bij VTM een belangrijke manier om kinderen te bereiken. De vrijgekomen frequentie zal worden ingevuld met CAZ2 (met onder meer Walter Presents en returns van oudere reeksen).

Samengevat: DPG Media blijft verder investeren in de digitale transformatie van haar audiovisuele activiteiten. Daar was men uiteraard al mee bezig. Het gratis videoplatform VTM GO is een succes: meer dan 500.000 actieve kijkers genereren meer dan 11,5 miljoen views per maand. De nieuwe programma’s van de tweede VTM-zender zullen ook daar te zien zijn. Daarnaast gaat DPG Media verder met de ontwikkeling van een streamingplatform met een betalend digitaal aanbod van binnen- en buitenlandse series en films, de zogenaamde Vlaamse Netflix. Hierop zal heel wat exclusieve content te zien zijn, met fictie als belangrijkste genre. Zo staat het al vast dat De Bende van Jan De Lichte op het platform te zien zal zijn. Calogero Macaluso, director streaming en marketing:“We zijn enorm trots op VTM GO, dat op een goed half jaar de digitale bakens heeft verzet. We blijven dit platform verder uitbouwen. Daarnaast willen we met het opstarten van een nieuw streamingplatform inzetten op maximaal on demand kijkcomfort waarbij de kijker eindeloos en reclamevrij kan bingen.”

Wat betekent dat alles voor adverteerders? Wilfried Celis, business & development director: “Groeien in video is een van onze grootste ambities, vandaar de forse investering in zowel digitaal als lineair. De komende maanden werken we verder aan de uitvoering van onze plannen. We zullen deze op het juiste moment delen met onze business-stakeholders.” Het juiste moment, dat is uiteraard gekoppeld aan de precieze data waarop de tweede VTM-zender (die wel de VTM-waarden zal belichamen, maar wellicht iets minder op 'de hele familie' gericht zal zijn) en de streamingdienst worden gelanceerd. Maar omdat de concurrentie meeluistert, wil of kan DPG Media nog niet ingaan op de vraag wanneer de kijker al dat fraais krijgt voorgeschoteld. "Dit jaar" is het voorlopige antwoord. Wordt dus vervolgd...