Dubbele winst voor Waalse melk dankzij Air

Crea / News

Nadat Air begin dit jaar een pitch bij Apaq-W won van tien andere bureaus, stelt het nu zijn eerste campagne voor om melk te promoten. Koemelk? Ja, maar niet om het even welke. Dit is de melk van de 2.937 Waalse producenten die de trots zijn op hun mooie regio. Met andere woorden, melk van bij ons.

In een tijd waarin iedereen bezig is met voeding, stelt men ook steeds meer zaken in vraag. Ook onze zuivelindustrie stelt zich al enkele jaren vragen over zaken als ecologie, ethiek, het beschermen van hulpbronnen, dierenwelzijn en duurzame economie. En net als het grote publiek hebben ook de producenten en verwerkers nieuwe gewoonten aangenomen. Laat er geen twijfel over bestaan: zuivelproducten hebben wel degelijk hun plaats in een gezond, duurzaam dieet. Schoner, groener... Het zijn grote woorden die tegenwoordig te pas en te onpas worden gebruikt. Maar om niet te veralgemenen en concrete voorbeelden te geven, dook het gecertificeerde B-Corp-bureau Air in de archiefkast van Apaq-W om alle concrete initiatieven van de lokale producenten in detail te analyseren. En vervolgens willen ze natuurlijk graag het resultaat van al het harde, lokale werk laten zien. "Het debat woedt al een paar jaar en leidt tot discussies tussen voor- en tegenstanders, vooral als het gaat om plantaardige zuivelproducten," stelt Arnaud Bailly, creatief directeur en partner bij Air. "Maar dat debat is van weinig belang voor Wallonië. Onze melk is ultralokaal: elke druppel komt uit de streek, niet van een gigantische boerderij. Bovendien zetten de boeren in de regio zich elke dag in om hun bedrijven nog duurzamer te maken, met initiatieven zoals biomethanisatie, een beter beheer van het melktransport, langere weideperiodes, enz. Kortom, achter de schermen hebben onze boeren hard gewerkt om de beste melk te blijven aanbieden."

Vandaag verbruikt de productie van onze lokale melk 30% minder energie dan in 2008. Hoe dat kan? Dankzij dynamische producenten die hun eigen energie opwekken met zonne-installaties, windturbines of biomethanisatie (je weet wel, die grote koepel die koeienmest omzet in energie). De melk van bij ons komt van 200.000 hectare weiland. En die spelen een ongelooflijke rol in de opslag van koolstof en het behoud van biodiversiteit. Zo wordt de uitstoot van broeikasgassen door de koeien gedeeltelijk gecompenseerd. De lokale melk is bovendien een echte motor voor onze lokale economie, die herinvesteert in de regio, meer dan 6.000 jobs creëert en kwaliteitsproducten levert aan onze ambachtslui, bakkers en kaasmakers. Daarnaast heeft melk natuurlijk ook nog steeds fundamentele voordelen voor de gezondheid: het product biedt consumenten hun dagelijkse dosis calcium, kalium, proteïnen en vitamines op een toegankelijke, natuurlijke en additievenvrije manier. En ten slotte is het ook een solide pijler van onze lokale economie: daarom heeft Air niet alleen de boodschap, maar ook het visuele aspect onder handen genomen samen met het designteam. Het traditionele imago dat met melk wordt geassocieerd, werd heruitgevonden en op een frisse, authentieke manier voorgesteld. Ver weg van het simpele cliché van de boer en zijn melkkoe.

De campagne is opgebouwd rond twee films, geproduceerd door Lovo en geregisseerd door het duo Dozen, gevolgd door verschillende affiches en socialmediacontent. Op de website notrelaitànous.be vind je ook een reeks initiatieven van producenten die in eenvoudige, toegankelijke taal worden uitgelegd.

Credits

Client: APAQ-W

Contacts: Philippe Soetens

Agency: Air creative council

Creation: Marie Paris, Anouk Lemm, Arnaud Bailly, Edouard Coune

Creative Design director: Christophe Liekens

Strategy: Michelle Defooz

Project Manager: Flore Antonnaux, Georgia Vandenberghen

TV producers: Marlies Neudt, Fiona Chevalier

 

Production: LOVO

Producer: François Mercier

Director: Dozen

Photographer: Daniil Lavrovski