Eén grote Clear Channel-familie

Vertaalde artikels

De werkomgeving van Clear Channel in één woord? Dat zal ‘brainstorming’ zijn. Daar wordt in het bedrijf namelijk volop op ingezet « om ideeën openlijk met werknemers te delen en zo één grote familie te vormen. » Zowel in ons land als internationaal omschrijft de Belgische OOH-specialist zijn waarden als volgt: Flexibility, Forward Thinking, Fulfilling Promises, Fairness & Fast. En die maken zowel intern als extern deel uit van het DNA van het bedrijf, zo vertelt HR Manager Valérie Gobbe. - Marine Dehossay

Wat maakt Clear Channel zo speciaal voor haar medewerkers?

Valérie Gobbe: “We promoten een inclusieve werkplek waar iedereen zichzelf kan zijn en zich psychologisch ‘veilig’ kan voelen. Iedereen kan hier praten over wat voor hem of haar belangrijk is. Daarnaast communiceren we open en transparant. En ook al zijn we een grote naam in de markt, toch zijn we één grote familie. Niemand is hier een nummer, iedereen kent en respecteert elkaar! Dat gevoel is sinds de coronacrisis ook alleen maar versterkt. Ieder jaar houden we een internationale of lokale bevraging naar tevredenheid en betrokkenheid, met aandacht voor de thema’s welzijn of interne communicatie. Daarna delen we de resultaten openlijk met de teams en brainstormen we over wat er beter kan. Dit kan variëren van de koffiemachine over internationale groepscommunicatie tot de balans tussen werk en privé.” 

Hoe proberen jullie de werkomgeving aangenaam te maken?

“Drie jaar geleden zijn we verhuisd naar een nieuwe locatie, wat natuurlijk de ideale gelegenheid was om onze werkomgeving te herdenken. Om over die verhuizing te brainstormen hebben we drie werkgroepen opgezet, met als thema’s ‘Bites’ (technologie, werk en remote tools), ‘Bricks’ (gebouwen, inrichting en decoratie) en ‘Behaviours’ (het vastleggen van nieuwe regels rond samenleven, in overeenstemming met onze waarden). De leden van die groepen waren ook de interne ambassadeurs van de verhuizing. Het gebouw zelf is prachtig gelegen, in een groene omgeving op een boogscheut van het centrum van Vilvoorde. Licht speelt er een essentiële rol. We hebben niet alleen gedeelde ruimtes, maar ook ‘bubbles’ waarin mensen eventjes alleen kunnen werken. En er zijn zitballen voorzien voor wie liever niet vanop een traditionele bureaustoel werkt. Al mag rechtstaan natuurlijk ook. In onze Village kunnen medewerkers dan weer eten of een partijtje kickeren. Ons Fun Comité organiseert ten slotte zowel sportieve (joggen, yoga, hockey, enz.) en recreatieve activiteiten, zoals de Lichtmis of de dag van de lelijkste kerstpull.”

Op welke manier communiceren jullie intern en extern?

“We werken veel aan onze interne en externe communicatie, in rechte lijn met onze communicatiemanager. Wanneer mensen buitenshuis vertellen dat ze zich goed voelen in het bedrijf, dan weet je dat het goed zit wat betreft engagement. De belangrijkste rol van onze communicatie is het creëren en behouden van een band met onze werknemers, maar ook het aantrekken van nieuw talent, het delen van onze waarden en het behoud van klanten. Ook over wat we doen met betrekking tot maatschappelijke betrokkenheid communiceren we intern en extern. Zo organiseren we elk jaar een vrijwilligersdag en ondersteunen we non-profitcampagnes.”

Hoe zetten jullie werknemers in als merkambassadeurs?

“We hebben een LinkedIn Ambassadors-groep die erg actief gebruikt wordt. Daarnaast hebben we ook een programma dat werknemers beloont wanneer ze iemand binnenhalen die een arbeidsovereenkomst met ons ondertekent.”


Hoe stimuleren jullie interne loopbaanontwikkeling?

 

“We nodigen werknemers regelmatig uit voor gesprekken met hun manager, zodat ze hun ideeën, ambities en wensen kunnen delen. We zijn een kleine structuur met beperktere ontwikkelingsmogelijkheden, maar we hebben wel projecten tussen verschillende afdelingen, internationale projecten, persoonlijke en collectieve ontwikkelingstrajecten opgezet.”

 

Zijn er nog belangrijke uitdagingen binnen jullie HR-dienst?

 

“De huidige crisis heeft onze sector zwaar getroffen. Twee maanden lang hadden we geen enkele display-activiteit. Op 23 maart 2020 hebben we op alle Belgische schermen onze laatste nationale campagne gebracht, #staysafe. Die wist veel mensen te raken. Van de ene op de andere dag moesten we fulltime telewerken en kregen we te maken met werkloosheid binnen sommige van onze teams. Onze prioriteit ligt voorlopig bij het herstellen van die schade, en dat vraagt om inzet van alle medewerkers. Maar we moeten streven naar zinvolle communicatie. We leggen daarom (nog steeds) de focus op welzijn. Omdat we veel belang hechten aan fysieke en mentale gezondheid, hebben we onlinetrainingen voorzien over leidinggeven vanop afstand. Daarnaast staan we erop om lessen te trekken uit de afgelopen periode, zowel op management- als op teamniveau. We hielden ook een interne bevraging over de impact van de crisis op onze medewerkers, wat veel informatie opleverde over persoonlijke ervaringen, communicatie, verwachtingen, enzovoort.”