Eneco Clean Beach Cup: vrijwilligers ruimen strandafval op

Communication / News

IMG_3498Gisteren, op de eerste zondag van de lente, kwamen maar liefst 2.500 vrijwilligers bij elkaar voor een grote strandschoonmaak. Duurzame energieleverancier Eneco en 16 Belgische kust surfclubs hielden grote schoonmaak op het strand. Het resultaat: in totaal werd 5,3 ton strandafval opgeruimd. Ook staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer en minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem namen het heft in eigen handen en ruimden mee op.

Uitvalsbasis voor de achtste editie van de Eneco Clean Beach Cup dit jaar was De Panne. Meer dan 2.500 vrijwilligers ruimden samen 5,3 ton afval op en dat bleef niet beperkt tot de Belgische kustlijn. De opruimactie liep dit jaar van Cadzand in Nederland tot aan Bray-Dunes in Frankrijk. Naast heel wat enthousiaste opruimers, waren het lentezonnetje en een zeebries ook van de partij. Vooral plastic als flessen, zakjes en allerhande verpakkingen wordt het meest gevonden, naast materiaal uit de visserij, sigarettenpeuken, piepschuim en blikjes.

« Eén miljoen zeevogels en 100.000 schildpadden sterven jaarlijks door plastic in de oceanen. Starten we nu de aanval op onszelf? » vraagt organisator Sven Fransen zich af. « Er liggen maatregelen op tafel maar voorlopig onvoldoende om het tij echt te keren, dus blijven we de alarmbel luiden. » Vervuiling kent geen grenzen en ook de aanpak ervan moet op internationale schaal. Daarom sloten de grensgemeentes uit Frankrijk en Nederland dit jaar aan bij de Belgische Eneco Clean Beach Cup. En zo werd er over landsgrenzen heen opgeruimd. « We zijn echt ontzettend tevreden. Door het strand op te ruimen, kunnen we de omvang van het probleem aantonen. Ik ben heel blij dat er zoveel vrijwilligers geholpen hebben. »

Ook staatsecretaris Philippe De Backer hielp mee opruimen. « De vervuiling van het water begint aan land. Als we geen actie ondernemen, zit er tegen 2050 meer plastiek in het water dan vissen! We moeten dus dringend nadenken over hoe we de gigantische afvalberg kunnen reduceren door een meer ecologische levensstijl. Ook circulaire economie is een kernbegrip in het verhaal: hoe kunnen we afval beter recycleren of een nieuw leven geven? Daarom werk ik ook aan een plan voor minder plastic en minder afval in de Noordzee. We willen samen met alle gebruikers van onze Noordzee ‘blue deals’ op poten zetten om de afvalberg terug te dringen. Eén van de voorbeelden is een actieplan dat samen met de recreatieve en professionele visserij zal worden ontwikkeld. We zijn allemaal slachtoffer en dader in deze afvalproblematiek. Alleen door samen te werken op alle niveaus en met alle sectoren kan de Noordzee terug proper worden. »