"Facebook heeft videotrafiek twee jaar zwaar overschat"

Facebook TV une

Media / News

Facebook TV une

Facebook heeft twee jaar lang zijn videotrafiek overschat, meldt The Wall Street Journal. Het nieuws ontketent wereldwijd negatieve reacties bij adverteerders, marketeers en media-aankopers.

Enkele weken geleden verklaarde Facebook via een bericht in zijn Advertiser Help Center dat het de cijfers voor de tijd die gebruikers video's bekeken, kunstmatig onderschat waren omdat het alleen een kijktijd van meer dan drie seconden meetelde. Het kondigde aan dat het een nieuw systeem zou introduceren om het probleem op te lossen. Daarop drongen enkele toplui uit de bureauwereld er bij Facebook op aan om meer details vrij te geven. Het mediabureau Publicis Media vernam zo van Facebook dat het de tijd die gebruikers gemiddeld besteedden aan het bekijken van video's, vermoedelijk overschat had met 60% tot 80%. Publicis Media bracht er een bericht over in de nieuwsbrief die het onder zijn klanten verspreidt.

Facebook heeft de fout ondertussen met zoveel woorden toegegeven. Het verklaart dat het de vergissing heeft rechtgezet en dat ze geen invloed had op de investeringen van zijn klanten. Hoe dan ook betekent dit erg zware imagoschade voor Facebook: media-aankopers baseerden zich voor hun bestedingen via Facebook op zwaar overdreven cijfers over zijn videotrafiek.