Facebook schakelt AFP in als derde factchecker in België

Media / News

Na Knack en DPA schakelt Facebook ook Agence France Presse (AFP) in als derde onafhankelijke factchecker in België. De Belgische tak van AFP zal zich vanaf vandaag richten op Frans- en Nederlandstalige inhoud. Facebook werkt wereldwijd met onafhankelijke factcheckers om de accuraatheid van de informatie op het platform te beoordelen en om onjuiste en gemanipuleerde inhoud tegen te gaan.

Dat factcheckers een belangrijke rol spelen werd tijdens het (voorlopige) hoogtepunt van de coronacrisis extra duidelijk gemaakt. Zo kon Facebook in april en mei een label aanbrengen op ongeveer 90 miljoen inhoudelijke posts omtrent Covid-19. Dat label waarschuwde mensen dat deze posts incorrecte informatie bevatten over het coronavirus en verwees hen door naar informatie van de gezondheidsautoriteiten. Facebook merkt dat deze waarschuwingslabels werken: in 95% van de gevallen klikken gebruikers die zo’n label zien niet door om de inhoud ervan te bekijken. AFP werkt sinds 2017 als onafhankelijke factchecking partner voor Facebook in verschillende landen. Voortaan zal ook zijn Belgische tak het initiatief vervoegen.

“We zijn verheugd over de voortzetting van onze wereldwijde samenwerking met Facebook in de strijd tegen misinformatie in België. De start van deze nieuwe samenwerking is het bewijs van het belang van AFP’s rol op dit gebied. Met bijna 90 deskundige journalisten in 37 landen hebben we het grootste netwerk van journalisten ter wereld dat zich toelegt op het ontleden en checken van misinformatie die online verspreid wordt,” zegt Christine Buhagiar, regional director Europe van AFP.