‘From Cold Case to Gold Case’: gids voor case study films

Crea / News

Peter Ampe, winnaar van 43 Cannes Lions, deelt op vraag van Creative Belgium zijn inzichten in de eerste complete gids voor case study films. Vorig jaar werden voor het Cannes Lions Festival meer dan 7000 verschillende case study films ingezonden. Je zou kunnen beweren dat case films vandaag het belangrijkste onderdeel zijn van zowat elk creatief idee. Helaas is het maken van een goede case film nog steeds een beproeving voor bureaus wereldwijd. Het boek ‘From Cold Case to Gold Case’ - een uitgave van Borgerhoff en Lamberigtsis de eerste complete gids voor case study films, geschreven door Peter Ampe, momenteel chief creative officer bij FamousGrey en de voorbije tien jaar een gewaardeerd lid van de Global Creative Boards van de netwerken Publicis, DDB en GreyACC en Creative Belgium organiseren op 10 maart 2020 trouwens een Creative Session met Peter Ampe.

'From Cold Case to Gold Case' combineert vijftien jaar jury-ervaring met scherpe analyses van bekroonde cases. Het is gebaseerd op het inzicht dat case films veel gemeen hebben met kortfilms. Daarom is er eerst en vooral een mind switch nodig. Die moet verschuiven van copywriter naar scenarioschrijver. Dit is het vertrekpunt van Ampes boek. Hij legt uit hoe je plot, genre en structuur moet gebruiken om te evolueren van saai naar meeslepend,  van onsamenhangend, naar naadloos en van case naar verhaal. Het finale resultaat is een case study die je een idee naadloos laat beleven, feeling laat krijgen met de flow, de verschillende touchpoints en het einderesultaat van een campagne.

In 2019 werden exact 7.102 verschillende case films geproduceerd voor het Cannes Lions Festival of Creativity. Dit toont aan hoe belangrijk ze zijn in het huidige beoordelingssysteem. De verschuiving van mono-channel ideeën naar multi-channel activeringen, brand experiences, services en productinnovaties heeft ervoor gezorgd dat case films een noodzaak zijn. Het is de enige manier om een idee in amper twee minuten tijd duidelijk te maken.  Een andere bestaansreden van case films is dat ze een ode zijn aan de creativiteit, ze staan toe om straffe ideeën in de kijker te zetten en zo groei te generen. Volgens Forbes hebben bedrijven die creativiteit stimuleren 3,5 keer meer kans om hun sectorgenoten te overtreffen[1] in groeimogelijkheden. “Op een dag hield mijn voormalige CFO bij DDB me tegen in de gang omdat onze interne redacteur 97 niet-factureerbare uren had besteed aan een casefilm. Later dat jaar, nadat we een Gold Lion hadden gewonnen met die case, heeft een toonaangevende telecomprovider ons gevraagd om voor hen te werken omdat zij de case gespot hadden op onze kanalen. Sindsdien waardeert de CFO case films,” zegt Peter Ampe. Tijdens zijn carrière heeft hij ervaren dat het maken van case study films de nachtmerrie van iedere creatief blijft. “Creatieven werken liever aan radio briefings dan dat ze een case film maken,” zo stelt Peter Ampe. Zijn boek brengt een stapsgewijze handleiding en focust op de moeilijkst te realiseren switch, die van copywriter naar scenarioschrijver. Daarom is dit boek een must-have voor elke reclame professional. “Maar een geweldige case film zal een matig idee niet redden. Maar omgekeerd kan een slechte case film een geweldig idee teniet doen." 

[1] https://www.forbes.com/sites/falonfatemi/2018/07/27/why-creativity-is-a-secret-weapon-in-sales/#5d02c0222bf0